4 C
București
marți, 21 ianuarie, 2025

“Raportul privind speciile invazive,” adoptat de IPBES

Potrivit acestui raport, peste 3.500 din cele 37.000 de specii invazive reprezintă amenințări globale majore pentru natură, economie, securitatea alimentară și sănătatea umană

În perioada 28 august – 02 septembrie 2023, a avut loc cea de-a 10-a Reuniune Plenară a Platformei Interguvernamentale privind Biodiversitatea și Serviciile Ecosistemelor (#IPBES10), la Bonn, în Germania. Sâmbătă, 2 august, cele 143 de state membre ale Platformei Interguvernamentale de Politică Științifică privind Serviciile de Biodiversitate și Ecosistem au adoptat “Raportul privind speciile invazive (#IAS).”

Raportul IAS, se arată într-un comunicat postat de reprezentanții Ministerului Mediului pe Facebook, este rezultatul a 4 ani de analiză efectuată de 86 de oameni de știință (din 49 de țări și multe discipline), susținută de 200 de autori contribuitori și bazată pe mai mult de 13.000 de referințe.

Primul raport global, de sinteză, care adună cele mai bune cunoștințe științifice despre speciile invazive

El oferă o imagine de ansamblu bazată pe argumente științifice, analizează tendințele actuale și viitoare și evidențiază posibilele modalități de gestionare cu scopul de a informa factorii de decizie.

Potrivit acestui raport, peste 3.500 din cele 37.000 de specii invazive, care au fost introduse de multe activități umane în regiuni din întreaga lume, reprezintă amenințări globale majore pentru natură, economie, securitatea alimentară și sănătatea umană.

Speciile invazive (IAS) joacă un rol cheie în 60% din extincțiile globale ale plantelor și animalelor

Ele costă umanitatea mai mult de 400 de miliarde de dolari pe an – o sumă care s-a mărit de patru ori în fiecare deceniu, începând cu 1970. Cercetătorii estimează că mișcarea oamenilor și bunurilor provocată de globalizare, degradarea mediului și schimbările climatice, va duce la o creștere atât a numărul speciilor migratoare invazive, cât și a impactului acestora, în viitor.

La nivel național, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a derulat în perioada 2018-2023 proiectul „Managementul adecvat al speciilor invazive din România”

Acesta s-a desfășurat în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 referitor la prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive. El a avut ca obiectiv crearea instrumentelor științifice și administrative necesare pentru managementul eficient al speciilor alogene invazive din România. Proiectul a fost finalizat în cursul lunii august 2023.

Raportul privind speciile invasive (IAS) este disponibil, în limba engleză, aici.

spot_img
Latest news
știri