Pentru prima dată în România a fost confirmată prezenţa hibridizării dintre lupi şi câini, un pericol care poate duce la declinul speciei.
Un studiu realizat de Conservation Carpathia în Carpaţii Meridionali estimează că densitatea populaţiei de lup în România este de 2.35 lupi/100 kilometri pătraţi mai mică decât cea din Munţii Apenini din Italia sau din Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii.
Studiul a debutat în anul 2017
”Timp de trei ierni consecutive am ieşit pe teren şi am colectat probe non-invazive de ADN. Am reuşit să identificăm 47 de lupi şi un hibrid între lup şi câine. Aceşti indivizi au fost grupaţi în şase haite şase familii distincte. Ceea ce este important este că am reuşit să reconstruim arborele genealogic al acestor familii, să le punem pe hartă. Dimensiunea (unei haite – n.r.) variază între trei şi şapte lupi. Interesant este că, de la an la an, am înregistrat o dinamică destul de mare la nivelul indivizilor reproducători, la nivelul masculului și femelei alfa, ăsta e un semn de întrebare şi o posibilă ameninţare la adresa acestor haite de lupi şi încercăm să continuăm acest studiu şi în anii următori, să vedem ce se întâmplă acolo”, a declarat coordonatorul proiectului, Ruben Iosif.
Cercetătorii îşi propun să înţeleagă cât de mare este amplitudinea exemplarelor hibride dintre lupi și câini
În ceea ce priveşte exemplarul hibrid între lup şi câine, cercetătorii îşi propun să înţeleagă cât de mare este amplitudinea acestui fenomen.
Este pentru prima dată când teste genetice confirmă existenţa unor astfel de exemplare.
Conform studiului, ”hibridizarea între lupi şi câini este o ameninţare reală asupra populaţiei de lupi la nivelul Europei, în special în ţările cu peisaje puternic modificate antropic şi cu populaţii de lupi izolate”.
Estimările oficiale arată că populaţia de lupi din România numără aproximativ 3.000 de exemplare
Totuși, la calcularea efectivelor pentru această specie nu s‑au utilizat metode ştiinţifice de monitorizare, mai precizează Conservation Carpathia.
Deși la nivel european România pare să aibă o populaţie viabilă de lupi, Munţii Carpaţi rămân în continuare printre cele mai puţin studiate ecosisteme montane din Europa.