5.2 C
București
joi, 14 noiembrie, 2024

Japonia a ajuns la cea de-a treia fază a operaţiunii de deversare în ocean a apelor tratate la Fukushima

Apa a fost tratată pentru a fi eliminate substanţele radioactive

Japonia a trecut la cea de-a treia fază a operaţiunii de deversare în ocean a apelor tratate la centrala nucleară din Fukushima, informează AFP, potrivit Adevărul.

Operațiunea va dura aproximativ 17 zile

Această fază a operaţiunii vizează deversarea unei cantităţi de aproximativ 7.800 de tone de apă, va dura circa 17 zile, au declarat reprezentanţii operatorului centralei, Tepco.

Japonia a început pe 24 august să evacueze în Oceanul Pacific apa utilizată în special la răcirea celor trei reactoare ale centralei nucleare Fukushima Daiichi, după seismul şi tsunamiul devastator din 2011.

Deversarea în ocean a fost validată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)

Provenită din pânza freatică şi din ploaie, această apă a fost mult timp stocată în bazine imense în perimetrul centralei şi tratată apoi pentru a o debarasa de substanţele sale radioactive, cu excepţia tritiului, un izotop radioactiv al hidrogenului, care nu este periculos decât în concentraţii foarte mari, potrivit experţilor în domeniu.

Însă demararea procesului a provocat o criză diplomatică între Japonia şi China, care şi-a suspendat de la sfârşitul lunii august toate importurile de produse de mare japoneze, o decizie adoptată ulterior şi de Rusia.

Japonia preconizează să deverseze în total în Oceanul Pacific peste 1.3 milioane de metri cubi de apă cu tritiu de la Fukushima

Este echivalentul a 540 de piscine olimpice, dar deversarea se va face într-o manieră extrem de graduală, până la începutul anilor 2050, potrivit calendarului actual al operaţiunii. 

spot_img
Latest news
știri