Potrivit unui nou studiu, poluarea cu plumb rezultată în urma exploatărilor miniere, a determinat numeroase probleme neurologice în timpul Imperiului Roman.
Mai mult, acest tip de poluare a dus la o scădere a IQ-ului colectiv la nivelul întregii populații europene, timp de 200 de ani, scrie Biziday.
Studiu: Care este legătura dintre poluarea cu plumb și inteligența populației europene de la acea vreme
Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford și publicat în Proceedings of the National Academy of Science (PNAS) și sugerează că poluarea cu plumb din perioada Pax Romana a avut un impact semnificativ asupra inteligenței populației europene.
Potrivit cercetătorilor, expunerea la plumb ar fi redus coeficientul de inteligență mediu al europenilor din acea perioadă cu până la trei puncte, un impact considerabil la nivelul întregii populații, care ar fi afectat capacitatea generală de a rezolva probleme complexe și de a inova.
Deși o reducere de trei puncte nu ar părea semnificativă pentru individ, la scară largă aceasta ar fi avut un efect substanțial asupra dezvoltării culturale și tehnologice.
Cercetătorii au examinat poluarea cu plumb din perioada 500 î.Hr. – 500 d.Hr., analizând izotopi de plumb din gheața Arctică
Prin urmare, aceștia au descoperit că sursa principală a fost mineritul, în special extragerea argintului din galena, care elibera cantități mari de plumb în atmosferă.
Poluarea a atins un vârf la sfârșitul secolului II î.Hr., în perioada de apogeu a Republicii Romane, și a rămas ridicată până la Ciuma Antonină care a afectat grav Imperiul Roman.