-0.7 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

O dietă fără carne este sănătoasă: și pentru noi, dar și pentru mediu

Ecuația din farfurie: adăugăm sau nu adăugăm carne? Și care ar fi procentul? Se poate trăi sănătos, evitând produsele de origine animală? Și, dacă da, cu ce alimente pot fi înlocuite?

Auzim des că ”ești ceea ce mănânci”, că ne definește ceea ce consumăm și că trebuie să avem grijă: o grijă constantă. Cu toate acestea, trăim și în epoca în care proverbele devin acuze: ești acuzat dacă alegi să consumi carne și, în mod egal și nediscriminatoriu, ești acuzat dacă renunți la carne.

Ești acuzat dacă preferi salatele, dacă faci sport, dacă îți place mâncarea de tip fast-food, dacă ești sedentar, dacă alegi mersul pe jos, dacă ești șofer, dacă îți faci cumpărăturile din supermarket sau daca susții micii întreprinzători.

Alimentația sănătoasă a devenit subiect de controverse, subiectul pentru care mulți s-au transformat, peste noapte, în experți în nutriție și un subiect pentru contraziceri și dispute. Sunt persiflați vegetarienii, sunt acuzați cei care consumă carne, auzim despre pește că ar conține microparticule de plastic, iar mulți privesc cu suspiciune fructele din supermarket.

Reducerea cărnii =  reducerea poluării

Un nou studiu vine cu clarificări și răspunsuri: reducerea consumului de carne are un impact semnificativ asupra emisiilor de carbon, potrivit unui raport realizat de World Wide Fund for Nature (WWF) în Germania şi publicat miercuri, informează DPA.

Organizaţia din domeniul conservării naturii a analizat consumul mediu de alimente al germanilor între anii 2015 şi 2018 şi a descoperit că, deşi alimentaţia vegană şi vegetariană au cel mai bun impact asupra mediului, consumul conştient al unei cantităţi mai reduse de carne reduce în mod semnificativ emisiile de carbon, arată Digi 24.

Cu ajutorul studiului a fost analizată dieta flexitariană, ai cărei adepţi consumă în medie 470 de grame de carne pe săptămână, prin comparaţie cu un german obişnuit, care consumă 817 grame de carne săptămânal. Împreună cu produsele lactate, aceasta reprezintă 70% din emisiile de carbon provenite din producţia de hrană.

Taxe pe produsele de origine animală

Reducerea consumului de carne la jumătate ar putea reduce emisiile de carbon ale Germaniei cu 27%, echivalentul a 56 de milioane de tone, potrivit WWF.

Concluzia WWF: putem reduce emisiile de carbon, alegând o dietă complet vegetariană sau vegană. Emisiile ar putea fi reduse semnificativ, chiar cu jumătate sau cu o cantitate cuprinsă între 98 şi 102 milioane de tone, a precizat WWF.

Implicarea rămâne la latitudinea fiecăruia: ce mâncăm ne afectează pe noi, dar afectează și natura, mediul, planeta și, într-un cuvânt, îi afectează și pe cei de lângă noi.

Astfel, WWF a îndemnat publicul să-şi reconsidere dietele şi a făcut un apel la guvernul german să ia în calcul introducerea unei taxe pe produsele de origine animală.

spot_img
Latest news
știri