22.9 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

Bihor: expolatări ilegale, autorizaţii lipsă, licențe inexistente

Județul Bihor pare să concureze pentru un loc ”de cinste” în topul județelor certate cu legea, mai ales când vine vorba de distrugerea mediului.

Cu fiecare vizită, Garda de Mediu descoperă că termenul de autorizație este, pentru bihoreni, necunoscuta din ecuație: în urmă cu doar două săptămâni, în satul Picleu, din comuna Brusturi, agenții găseau o carieră ilegală de nisip. Comisarii au mers în control şi au văzut că în zonă s-au făcut lucrări de exploatare de resurse minerale.

”Conducerea nu a putut oferi niciun fel de lămuriri”

În această zonă au fost identificate urme de excavare / exploatare a nisipului, dimensiunile estimate ale acestui perimetru fiind de circa 30 m lăţime, circa 18 m front în adâncime şi circa 10 m înălţime, din care circa 2,5 m sol vegetal”, se arată, la acel moment, în comunicat.

Desigur, comisarii de mediu au cerut Primăriei detalii privind proprietarul terenului. Cu toate acestea potrivit documentului, „conducerea UAT Brusturi nu a putut oferi niciun fel de lămuriri”.

Istoria se repetă: în data de 6 aprilie, Garda de Mediu descoperă o exploatare similară, la Căbeşti.

Bihorul bifează încă un control al Gărzii de Mediu, control care, desigur, notează o nouă ilegalitate, una dintre multele probleme cu care județul se confruntă: încă o carieră ilegală, a fost descoperită de autoritățile de mediu. De data aceasta, este vorba despre nisip exploatat fără nicio autorizaţie.

În urma unei sesizări, inspectorii Gărzii de Mediu Bihor au mers, luni, în control, alături de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice.

În extravilanul satului Căbeşti, echipa de control a depistat o zonă în care s-au făcut lucrări de exploatare a nisipiului, fără licenţă de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, autorizaţie de mediu sau autorizaţie de gospodărire a apelor, precizează publicația Bihoreanul.

Latest news
știri