13.2 C
București
vineri, 29 martie, 2024

Delta Dunării: interdicția la pescuit va duce la scăderea numărului de turiști

Mai mulți administratori de hoteluri, pensiuni și cherhanale din Delta Dunării și-au exprimat nemulțumirile cu privire la interdicția la pescuit. De asemenea, aceștia consideră că există o legătură strânsă între interdicție și turismul din Deltă.

Ordinul de prohibiție a fost emis în cursul lunii martie de ministerele Agriculturii și Mediului și are ca scop protecția și scăderea presiunii pe stocurile de pește.

Speciile de somn, șalău, știucă și crap: protejate, dar subiecte de protest

Astfel, somnul, șalăul, știuca și crapul din Deltă nu se vor mai putea pescui în scop comercial, iar cine încalcă ordinul va fi amendat.

Speciile protejate pot fi pescuite doar în cadrul competițiilor sportive sau pentru distracție. Cu toate acestea, exemplarele nu pot fi păstrate, iar, conform legii, peștele trebuie eliberat în apă, excluzându-se total pescuitul în scopul comerțului.

Viorica Bîscă, director executiv al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării a precizat că această decizie nu a fost luată întâmplător, ci a fost bazata pe studiul anual de evaluare a resurselor.

Studiul a recomandat că pescuitul celor patru specii să se facă prin metoda catch and release, deoarece că s-a observat un declin al celor patru specii.

Prohibiția din Delta Dunării: tensiuni și de probleme administrative

Cătălin Balaban, președinte al unei asociații de pescari: ”Această decizie cred că ar fi trebuit comunicată mult mai bine și explicată de către reprezentanții Rezervației Biosferei în momentul în care se discută acel draft de ordin de prohibiție”.

Radu Manolache, administrator de cherhana: ”Nu-mi dau seama cum va putea fi controlată și cum se va aplica. Va naște iar o grămadă de tensiuni și de probleme administrative”.

Deși există studii, Primăria rămâne sceptică

Neîncrezător în decizia Administrației, Eugen Ion, primarul localității Jurilovca a declarat că simplul fapt că se spune că respectivele specii se află în declin, nu este de ajuns. De asemenea, primarul a insistat asupra faptului că trebuie să existe niște studii care să demonstreze că exemplarele se află în scădere.

Viorica Bîscă: ”Avem la dispoziție acel studiu anual care se face strict pentru resursa și ordinul de prohibiție a impus măsuri strict pentru conservarea biodiversității. Nu ne putem permite să facem aprecieri asupra sezonului turistic”. 

Latest news
știri