6.6 C
București
luni, 7 aprilie, 2025

România se pregătește pentru o revoluție energetică a bateriilor

Investițiile în stocarea energiei și politicile favorabile vor transforma țara într-un hotspot pentru baterii în Europa de Sud-Est până în 2030

Bateriile vor deveni un element esențial al sistemului electric din România în următorul deceniu, cu investiții de miliarde de euro pentru o capacitate de câțiva gigawați, potrivit unei analize realizate de Aurora Energy Research și citate de Energy Press, transmite G4Media.ro.

Analiza evidențiază cadrul politic favorabil pentru stocarea energiei în România, sprijinit de obiectivul de 1.2 gigawați până în 2030, stabilit în Planul Național pentru Energie și Climă, și de planurile pentru mecanismele de susținere a activelor de stocare.

De asemenea, datele fundamentale par să ofere oportunități atractive pentru dezvoltarea comercială.

România, un hotspot pentru baterii în Europa de Sud-Est, potrivit prognozelor Aurora Energy Research

În plus, prognozele Aurora arată că proiectele autonome legate de baterii care intră pe piață din 2026 ar urma să aibă un IRR (Internal Return on Investment) de două cifre, în timp ce activele hibride (combinație de fotovoltaic, eolian și baterii) pot oferi randamente și mai promițătoare, mai ales după 2028, când este așteptată o saturare tot mai mare a piețelor de echilibrare a energiei.

Panos Kefalas, șeful de cercetare la Aurora Energy Research, a completat, spunând că România se conturează ca unul dintre hotspot-urile pentru baterii din Europa de Sud-Est datorită politicii favorabile, dar mai ales a unor fundamente puternice.

Prezenţa pe scară largă a bateriilor este o chestiune de timp, deoarece rolul lor este crucial în sprijinirea dezvoltării ambițioase a surselor regenerabile în țară. Fie că e vorba de un proiect autonom, fie de unul hibrid, înţelegerea riscurilor pieţei este de o importanţă vitală pentru investiţii de succes”, a mai punctat șeful de cercetare la Aurora Energy Research.

Latest news
știri