7.2 C
București
luni, 7 aprilie, 2025

România, obligată să reducă drastic poluarea aerului până în 2030

O nouă directivă europeană impune limite înjumătățite pentru poluanți precum PM2.5, PM10, NO₂ și SO₂, iar responsabilitatea aplicării revine autorităților locale

România are obligația, potrivit unei directive a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea aerului, să reducă la jumătate nivelurile poluanților atmosferici până la 1 ianuarie 2030.

Anunțul a fost făcut de președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păştinaru.

Directiva trebuie transpusă în legislația națională până la 11 decembrie 2026

Potrivit declarațiilor, o primă variantă a legii ar putea fi elaborată deja în acest an de Ministerul Mediului, titrează HotNews.

Păştinaru a atras atenția că cea mai mare responsabilitate în aplicarea noilor norme le revine primarilor, care vor fi obligați să elaboreze periodic foi de parcurs acolo unde nivelurile de poluare depășesc limitele admise.

Pentru poluantul PM 2.5 este prevăzută, în prezent, o limită maximă pe an calendaristic de 25 de micrograme pe metru cub, însă odată cu intrarea în vigoare a noii directive apare o valoare zilnică maximă de 25 de micrograme pe metru cub, iar valoarea anuală scade la doar 10 micrograme/metru cub. Şi la PM 10, valoarea anuală va fi redusă la jumătate, de la 40 de micrograme pe metru cub, la 20, iar numărul maxim al depăşirilor permise a scăzut la 18, de la 35”, a explicat Corina Lupu, directorul Direcţiei Generale Monitorizare a ANPM.

Uniunea Europeană înăsprește limitele pentru dioxidul de azot și dioxidul de sulf

Modificări apar şi în cazul măsurătorilor pentru dioxidul de azot, unde se introduce o medie zilnică de maximum 45 de micrograme/metru cub, iar limita anuală scade, de la 40, la 20 de micrograme/metru cub.

De asemenea, la dioxidul de sulf media zilnică va fi redusă, de la 125, de la 50 de micrograme/metru cub, şi se introduce o medie anuală de doar 20 de micrograme/metru cub.

Latest news
știri