Pot fi admirate, pot fi fotografiate, dar amenzile sunt usturătoare pentru cei care rup florile de munte.
Topirea zăpezii și temperaturile lunii mai duc la un real spectacol al culorii: momentul când ghioceii, floarea paștelui și brebeneii înfloresc în zonele muntoase din țara noastră. De asemenea, avem și specii de orhidee care înfloresc mai târziu, dar își păstrează florile până în luna octombrie.
Atrași de imaginile superbe postate pe rețelele sociale, mulți s-au grăbit să vadă minunile naturii în decorul original.
Cei care au de gând să ia acasă florile din poienițe, în loc să le lase acolo să se bucure și alții de ele, trebuie să știe că multe specii sunt ocrotite de lege, iar amenzile pot ajunge până la 5.000 de lei, precizează Știrile Pro Tv.
Florile rupte nu rezistă: ”Până ajungi acasă se ofilesc”
În ciuda sfaturilor oamenilor de specialitate și a activiștilor de mediu, există încă mulți turiști care rup florile protejate pentru a le păstra amintire, a le presa și a le duce acasă.
Mircea Vegheleț, administratorul Parcului Național Piatra Craiului: “De regulă, aceste flori, chiar și brândușele, sunt niște flori care nu rezistă. Poate până ajungi acasă se ofilesc. Chiar zilele trecute am văzut câteva buchete de brândușe culese și aruncate în potecă”.
În ceea ce privește orhideele, unii le scot din pământ cu rădăcină că să le planteze în propria gradină, fară să știe că nu vor supraviețui, mai arată sursa citată.
Nora De Angelli, cercetător științific: “Sunt foarte pretențioase pentru că au o ciupercă cu care trăiesc. În momentul în care o dezgropăm, acea ciupercă se pierde, iar atunci orhideea moare în câteva zile”.
De asemenea, riscul de a primi amendă în cazul în care alegi să rupi florile de munte este foarte mare, deoarece florile sălbatice se află în arii naturale protejate. Ruperea florilor e sancționată cu amendă între 3.000 și 5.000 de lei.