20.2 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Încălzire eficientă și ecologică: Avantajele și dezavantajele peleților de lemn

Care sunt alternativele sustenabile pentru încălzirea locuințelor și ce impact au acestea asupra mediului înconjurător

Fondul Mondial pentru Natură din România a precizat că persoanele care sunt în căutarea unui mod mai curat de încălzire, dar vor să se bucure și de flăcările confortabile ale șemineului, peleții de lemn sunt o opțiune alternativă excelentă.

Aceștia sunt folosiți în sobe, cuptoare și cazane speciale.

Peleții de lemn au avantajele și dezavantajele lor

În comparație cu lemnul tradițional, peleții ard mult mai eficient. Acest lucru se datorează densității energetice ridicate și conținutului redus de umiditate.

Emisiile mai puține duc la o eliberare mai mică de cenușă, ceea ce economisește mult la întreținerea aparatului și îmbunătățește calitatea aerului.

Fondul Mondial pentru Natură (WWF România): ”Știai că peleții sunt de obicei produși din biomasă reciclată, în principal lemn?”

Acest lucru le face să fie o sursă de energie durabilă și ecologică. Atunci când sunt fabricate conform standardelor, au calități permanente care fac ca lucrarea să fie fiabilă și fără surprize neplăcute. Atunci când se înlocuiește lemnul cu peleți, dioxidul de carbon se reduce cu 80%, iar PM10 – cu 90%”, se arată în comunicatul publicat de organizația pentru protecția mediului.

Care sunt dezavantajele peleților?

Costul inițial: Instalarea unui sistem de încălzire pe bază de peleți poate fi inițial costisitoare, deși costurile pot fi recuperate pe termen lung prin economia de combustibil.

Dependență de electricitate: Multe sisteme de ardere a peleților necesită o sursă de electricitate pentru funcționare, ceea ce poate fi o problemă în cazul unor pene de curent sau în zone izolate.

spot_img
Latest news
știri