22.1 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Aramco, gigantul saudit al petrolului, a anunțat o scădere a profitului net

Saudi Aramco, cel mai mare producător saudit de petrol, a anunțat o scădere a profitului net.

Aramco și-a văzut profitul scăzând cu 14,5% în primul trimestru din 2024. Acesta a ajuns la 27,27 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului, potrivit BFMTV.

Profitul e în scădere cu 14,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Profitul net pentru primul trimestru al anului 2024 este de 102,27 miliarde SAR (27,27 miliarde USD). În aceeași perioadă din 2023 acesta a fost de 119,54 miliarde SAR (31,88 miliarde USD)”, a indicat grupul într-un document trimis Bursei Saudite.

Potrivit Aramco, „scăderea a fost în principal rezultatul unei reduceri a volumului de țiței vândut”.

Cel mai mare exportator de țiței din lume, Arabia Saudită produce în prezent aproximativ nouă milioane de barili pe zi (bpd). Capacitatea totală a țării este de 12 milioane bpd.

Reducerea prelungită a producției

Dar care sunt cauzele acestei scăderi? Ei bine, țările OPEC+ au început să reducă producția în octombrie 2022, cu 2 milioane de barili pe zi, pentru a crește costurile. Ulterior, în aprilie 2023, Arabia Saudită, OPEC+, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și alte națiuni au convenit să reducă producția cu peste 1 milion de barili de petrol pe zi. Apoi, în iunie 2023, Arabia Saudită a anunțat o reducere suplimentară de 1 milion bpd.

În martie, Ministerul Saudit al Energiei a declarat că cea mai recentă reducere, care a intrat în vigoare în iulie 2023, va fi prelungită până în al doilea trimestru al anului 2024. Ulterior se are în vedere ca „aceste volume suplimentare de reducere să fie returnate treptat în funcție de condițiile pieței”.

Aramco este bijuteria coroanei economiei saudite. Conducătorul de facto al țării, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, are mare nevoie de venituri din petrol în această perioadă. El vrea să finanțeze un program ambițios de reforme economice și sociale cunoscut sub numele de Viziunea 2030. Prin acesta, își propune să pregătească țara pentru era post-petrol.

spot_img
Latest news
știri