Medicamentele sub formă de pastile destinate slăbirii, aflate în prezent în faza de dezvoltare, ar putea juca un rol semnificativ în lupta împotriva obezității și diabetului în țările cu venituri mici și medii.
În ultima perioadă, soluții injectabile precum Wegovy și Mounjaro, care conțin semaglutid și tirzepatid, au câștigat popularitate în țări precum Marea Britanie, datorită capacității lor de a reduce greutatea corporală cu peste 10%.
Aceste tratamente sunt utilizate și în gestionarea diabetului de tip II, scrie The Guardian, titrează publicația Descoperă.
Cu toate acestea, astfel de tratamente sunt scumpe, implică administrare cu ajutorul unui stilou injector, necesită păstrarea la rece și sunt dificil de distribuit în comunitățile defavorizate.
Medicamentele noi sunt mai ușor de administrat, transportat și depozitat
În acest context, dezvoltarea unor variante orale, mai ușor de administrat, transportat și depozitat, ar putea transforma complet modul de intervenție în cazul acestor afecțiuni la nivel global.
”Medicamentele care reduc simultan riscul de diabet, boli cardiovasculare și alte complicații ale obezității pot aduce beneficii uriașe în regiunile unde aceste probleme de sănătate sunt în creștere rapidă”, explică profesorul Naveed Sattar de la Universitatea din Glasgow.
Noul tratament reglează apetitul și stimulează secreția de insulină
Unul dintre compușii promițători este orforglipron, un medicament administrat zilnic, care imită acțiunea hormonului GLP-1, implicat în reglarea apetitului și stimularea secreției de insulină.
Comparativ cu forma orală a semaglutidei, care presupune doze mari și restricții alimentare, orforglipron poate fi administrat împreună cu alimentele și prezintă o stabilitate crescută în sistemul digestiv.