7.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

A fost lansată prima ambarcaţiune 100% electrică, proiectată să cureţe apele României

De Ziua Mondială a Mediului, a fost lansată prima ambarcaţiune sută la sută ecologică din Europa. Dispozitivul va fi folosit pentru colectarea deşeurilor din ape și a fost lansat pe lacul de acumulare Tărlung-Săcele, din judeţul Braşov.

Ambarcaţiunea, unică prin faptul că bateriile acesteia se alimentează cu panouri fotovoltaice, a fost proiectată şi realizată de o echipă de ingineri din România, fiind folosită, în premieră, în cadrul programului „Acţionăm pentru ape”, dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apele Române şi o companie din domeniul retail din România.

Prezent la eveniment, la acumularea Tărlung, Ministrul Mediului a făcut un apel către populaţie pentru colectarea deşeurilor, subliniind importanţa conştientizării necesităţii unui comportament responsabil şi nu a unor măsuri coercitive, precizează Radio Eco Natura.

Ambarcațiunea poartă numele de Ebisu, după zeul japonez care protejează apelor

Andrei Coşuleanu, reprezentantul Act for Tomorrow, asociaţie care a avut iniţiativa realizării acestei ambarcaţiuni, a subliniat că aceasta este una „prietenă cu natura”, unică în Europa, care nu poluează deloc şi care are marele avantaj de a putea fi folosită şi pe lacurile unde motoarele termice sunt interzise.

Am proiectat aceasta ambarcaţiune unică la nivel European, de la zero, 100% în România. Ambarcaţiunea este electrică, cu zero emisii de carbon, acest element fiind un aspect care o diferenţiază de alte ambarcaţiuni existente în Europa. Ebisu este un pas înainte în termeni de inovaţie adusă în acest sector şi contribuie substanţial la plasarea României pe harta ţărilor europene ce se implică activ în lupta pentru un mediu mai curat şi mai sănătos”, a precizat Andrei Coşuleanu, fondator Act for Tomorrow.

Ambarcațiunea poartă numele de „Ebisu”, după zeul japonez protector al apelor. Va fi folosită, până la sfârşitul anului, pentru cel puţin alte opt intervenţii rapide de ecologizare a unor lacuri şi cursuri ale marilor râuri din România şi afluenţi ai acestora.

„Ebisu” are autonomie de până la şase ore şi poate colecta într-o ieşire pe apă până la 350 de kilograme de deşeuri, realizând şi o sortare a acestora, mai arată sursa citată.

Latest news
știri