12.8 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Securitatea alimentară globală, în pericol: India ar putea refuza să mai exporte zahăr

Producţia de zahăr ar putea fi insuficientă, acoperind doar cererea internă

După ce India a interzis exportul anumitor soiuri de orez, traderii sunt îngrijoraţi că ar putea urma o decizie similară şi pentru un alt produs alimentar: zahărul, transmite Bloomberg, citat de Observator.

În ultima perioadă, lumea a devenit din ce în ce mai depenentă de exporturile de zahăr ale Indiei, pe măsură ce livrările mondiale sunt limitate, precizează Agerpres.

Precipitaţiile insuficiente care au căzut în unele zone agricole din India au alimentat îngrijorările că producţia de zahăr ar putea fi insuficientă, fiind posibil să scadă pentru al doilea an la rând, în sezonul care va începe în octombrie

Acest fapt ar putea limita capacitatea de export a ţării sud-asiatice. Guvernul de la New Delhi a restricţionat deja vânzările peste hotare de grâu şi anumite soiuri de orez, pentru a proteja aprovizionarea şi preţurile pe piaţa internă, ceea ce ar crea noi tensiuni pe pieţele alimentare mondiale, perturbate deja de conflictul din Ucraina.

Asociaţia producătorilor de zahăr din India se aşteaptă ca în acest an producţia să scadă cu 3.4% faţă de cea de anul trecut, până la 31.7 milioane de tone în sezonul 2023-2024.

Guvernul Indian este îngrijorat cu privire la securitatea alimentară şi inflaţie

Interdicţia de export la orez este un semnal clar că Guvernul Indian este îngrijorat cu privire la securitatea alimentară şi inflaţie. În prezent, există îngrijorarea că Guvernul va face ceva similar şi cu privire la zahăr”, a explicat spune Henrique Akamine, analist la Tropical Research Services, potrivit sursei citate.

Preşedintele Asociaţiei producătorilor de zahăr din India, Aditya Jhunjhunwala, estimează că producţia din acest an va putea acoperi cererea internă.

În paralel însă, India ar urma să utilizeze mai multă trestie de zahăr pentru a produce biocarburant.

Asociaţia se aşteaptă ca o cantitate de 4.5 milioane de tone de trestie de zahăr să fie direcţionată spre producţia de etanol, cu 9.8% mai mult decât anul trecut.

spot_img
Latest news
știri