20.2 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, despre necalificarea Braşovului la titlul de Capitală verde europeană: ”Nu mai poţi păcăli spunând pe Instagram că eşti verde”

Este nevoie de o mai mare implicare a primarilor

Necalificarea Braşovului la titlul de Capitală verde europeană reprezintă o lecţie că ”nu mai poţi păcăli spunând pe Instagram că eşti verde atunci când încă mai ai probleme în ce priveşte mediul”.

Declarațiile au fost făcute de secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Sorin Banciu, participant la Forumul Oraşelor Verzi de la Braşov.

În contextul aderării Braşovului la Pactul Alianţei Oraşelor Verzi, Banciu a spus că, ”dincolo de ţinte ambiţioase anunţate public, este nevoie şi de acţiune”

Mai mult, oficialul a ținut să puncteze că primarii care anunţă astfel de ambiţii ar trebui să prezinte mai întâi datele concrete de la care pornesc, pentru a putea fi monitorizaţi de cetăţeni.

Am lucrat la strategia pentru reducerea efectelor gazelor de seră pentru România şi a fost complicat să găsim anumite date credibile, pe care să le comunicăm CE, să spunem: emisiile din agricultură, din deşeuri, din transporturi, din energie sunt astea, le reducem până în 2050, dar nu am văzut genul acesta de date. Nu sunt publice şi ar trebui să fie, pentru că ar trebui văzute de cetăţeni, deoarece orice primar care îşi asumă astfel de ţinte ar trebui să poată fi monitorizat”, a afirmat Sorin Banciu, potrivit Gândul.

Primarul Braşovului, Allen Coliban, care a semnat documentul prin care, alături de alţi primari, a aderat la Pactul Alianţei Oraşelor Verzi, a explicat că forma iniţială a acestuia, semnată de oraşele din vestul ţării, ”se completează cu ambiţiile” fiecărui nou semnatar.

Allen Coliban: ”Braşovul va continua pe acest drum până când va obţine titlul”

În egală măsură, edilul a menționat menţionând că singurul oraş care a reuşit această performanţă din prima încercare a fost Grenoble.

Pactul Oraşelor Verzi, un acord puternic încheiat între oraşele participante, cu scopul de a coopera în vederea sprijinirii tranziţiei către neutralitate climatică, a fost semnat la Braşov de către un grup de primari, printre care se numără Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, şi Mihai Alin Gârbaci, primarul oraşului Darabani. Iniţiativa pentru acest pact a fost lansată de primarii din Timişoara, Reşiţa, Lugoj şi Arad

spot_img
Latest news
știri