Doi tăietori de lemne au fost uciși în Amazonia de către membrii unui trib necontactat. Este al doilea astfel de atac din ultima lună, potrivit IFL Science.
Incidentul s-a petrecut în apropierea râului Pariamanu din provincia Madre de Dios, pe 29 august. Informația a fost confirmată la aproximativ o săptămână de FENAMAD, o federație de triburi care trăiesc în regiune.
Conflictul a izbucnit atunci când niște femei din tribnul Mashco Piro au întâlnit un grup de muncitori care defrișau pădurea. Aceștia au fost atacați cu săgeți, iar doi dintre ei au murit. Un al treilea muncitor a reușit să scape cu viață, în timp ce alți doi sunt dați dispăruți.
Survival International, o organizație pentru drepturile indigene, susține că incidentul tragic evidențiază clar necesitatea ca guvernul să recunoască și să protejeze în mod oficial întregul teritoriu al tribului Mashco Piro.
„Aceasta este o tragedie care putea fi evitată. Autoritățile peruane știu de ani de zile că această zonă pe care au ales să o vândă pentru exploatare forestieră era de fapt teritoriul Mashco Piro”, a declarat Caroline Pearce, directorul Survival International, într-un comunicat.
„Facilind exploatarea forestieră și distrugerea acestei păduri tropicale, ei nu numai că pun în pericol însăși supraviețuirea oamenilor Mashco Piro, care sunt incredibil de vulnerabili la epidemiile de boli aduse de străini, dar au pus cu bună știință viețile lucrătorilor din lemn în pericol”, a adăugat Pearce.
Conflictul cu acest trib necontactat putea fi evitat
Tribul Mashco Piro este o comunitate de vânători-culegători nomazi care trăiesc în pădurile tropicale din sud-estul Peru. Se crede că este unul dintre cele mai mari triburi necontactate din lume. Mashco Piro ar avea aproximativ 750 de membri. În plus, membrii acestui trib au motive întemeiate să fie sceptici față de străini.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, tribul a îndurat suferințe uriașe din cauza baronilor coloniali de cauciuc din vestul Amazonului. Mii de membri ai Mashco Piro au fost înrobiți, vânați, bătuți, înlănțuiți, jefuiți, violați și uciși.
În prezent, ei trebuie să facă față defrișărilor tot mai mari din Amazonia.