7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Antarctica devine verde sub ochii noștri

Pe măsură ce temperaturile au crescut pe Terra, Antarctica a devenit tot mai verde.

Antarctica devine verde și vegetația e tot mai pregnantă în regiunile sale, pe măsură ce planeta se încălzește. Un nou studiu a arătat că suprafața verde din nordul Peninsulei Antarctice a crescut în dimensiune, potrivit IFL Science.

Deși încălzirea globală afectează întreaga planetă, regiunile polare se încălzesc mai rapid. Cercetătorii de la Universitatea din Exeter și de la Universitatea Herefordshire, în colaborare cu British Antarctic Survey, au folosit date satelitare pentru a evalua modul în care încălzirea globală a schimbat peisajul Peninsulei Antarctice.

De exemplu, în 1986, peninsula era lipsită de vegetație. Exista sub un kilometru pătrat de verdeață. Aproape 40 de ani mai târziu, în 2021, vegetația acoperea deja 12 kilometri pătrați. Creșterea este echivalentă cu suprafața a 2.000 de terenuri de fotabl. Creșterea cea mai accentuată a fost observată în ultimii cinci ani de studiu. Perioada coincide cu cea în care termometrle au atins maxime record pe tot globul.

„Peisajul este încă dominat aproape în întregime de zăpadă, gheață și stâncă. Există doar o mică parte colonizată de vegetație, a zis Thomas Roland, om de știință de mediu la Universitatea din Exeter.

„Dar acea mică parte a crescut dramatic, demonstrând că chiar și această „sălbăticie” vastă și izolată este afectată de schimbările climatice antropice”, a adăugat el.

Antarctica devine verde sub ochii nștri

Pe măsură ce mușchii sporesc, cresc și se descompun, ei vor forma un sol care va facilita răspândirea altor plante pe continent, au spus cercetătorii.

„Acest lucru crește riscul ca specii non-indigene și invazive să sosească, eventual transportate de ecoturiști, oameni de știință sau alți vizitatori pe continent”, a spus coautorul Olly Bartlett, geograf la Universitatea din Herefordshire.

Peninsula Antarctica se desprinde 1.300 de kilometri din partea de nord a Antarcticii. Ea ajunge până aproape de continentul sud-american. Regiunea muntoasă a cunoscut temperaturi record în ultimii ani – la fel ca și restul continentului.

„Descoperirile noastre ridică îngrijorări serioase cu privire la viitorul de mediu al Peninsulei Antarctice și al continentului în ansamblu. Pentru a proteja Antarctica, trebuie să înțelegem aceste schimbări și să identificăm exact ce le provoacă”, a adăugat Roland.

spot_img
Latest news
știri