UE analizează posibilitatea de a amâna cu un an aplicarea legii ce interzice importurile din afara blocului comunitar de produse precum cafea, soia și ulei de palmier provenite din zone defrișate, titrează Biziday.
Uniunea a transmis că dorește să permită comercianților să se adapteze cerințelor și a reduce impactul asupra comerțului.
Amânarea a fost propusă recent de 27 de asociații europene de fermieri și producători.
Acestea avertizează asupra riscului de penurii și scumpiri pentru produse precum cafea, soia, carne de vită și cauciuc.
Marii producători, precum Brazilia și India, contestă regulamentul
În egală măsură, reprezentanții industriei uleiului de palmier din Indonezia au declarat că probabil nu vor respecta legea. Aceștia au motivat că nu au permisiunea guvernului de a partaja informații de geolocalizare și date cu alte state.
Între timp, organizațiile de mediu critică această amânare, pe care o consideră ”un act de vandalism împotriva naturii”.
ONG-urile susțin că decizia va amplifica defrișarea pădurilor tropicale și va pune în pericol biodiversitatea. Totodată, acestea cer mai multă transparență, în contextul acuzațiilor că industria este responsabilă de defrișări și alte daune ecologice.
Comisia va stabili riscul fiecărei țări (ridicat, mediu sau scăzut), lucru care va determina cât de mult vor fi monitorizate exporturile.
Multe țări producătoare, precum Thailanda, Vietnam și Brazilia, au pus în aplicare măsuri care, speră ele, vor respecta normele.
Este cunoscut faptul că Brazilia a permis în ultimii ani defrișări masive
Scopul a fost acela de a-și crește producția, inclusiv de cafea și ulei de palmier.
Când a elaborat noul regulament, în urmă cu doi ani, Parlamentul European arăta că în ultimii 30 de ani, planeta a pierdut, din cauza defrișărilor, o suprafață de pădure mai mare decât cea de 4.2 milioane de kilometri pătrați a UE.
Practic, consumul din blocul comunitar a contribuit la 10% din aceste pierderi.
Raport mondial: o treime din companii obțin produse provenite din zone defrișate
Un raport elaborat în 2023 indica faptul că o treime din companiile din toată lumea obțin produse provenite din zone defrișate.
Aceste companii nu au stabilit și nici nu au în vedere nicio politică de reducere a fenomenului despăduririlor.