7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

A fost inventat un PVC durabil, din care nu se mai „scurge“ microplastic

O echipă de cercetători de la Universitatea din Ohio a reușit să creeze un PVC mult mai durabil, din care microplasticul nu se „scurge“.

Materialele plastice din PVC (clorura de polivinil) sunt pe locul 3 printre cele mai utilizate materiale plastice la nivel mondial. Totuși, în stare pură, PVC-ul este fragil și sensibil la căldură. Materialul poate fi folosit doar după ce proprietățile sale au fost stabilizate cu alte substanțe chimice, potrivit The Engineer.

Totuși, aceste substanțe chimice stabilizează PVC-ul doar pe termen scurt. Unii dintre plastifianți folosițise descompun în microplastice și și PVC-ul se deteriorează.

A fost inventat un PVC durabil

Cercetătorul Christo Sevov de la Universitatea de Stat din Ohio a descoperit o metodă de a atașa permanent aditivii chimice. Mai exact, prin utilizarea electricității s-ar preveni o serie de reacții nedorite și scurgerea microplasticelor în mediu.

„În loc să amestecăm aceste substanțe chimice, metoda noastră implică legarea chimică a compusului plastifiant direct de PVC prin altoirea lor pe coloana vertebrală a polimerului”, a spus Sevov.

Această metodă face ca moleculele de PVC să devină mai durabile și mai rezistente la schimbările chimice. În cele din urmă, PVC-ul devine mai robust.

„Acesta este într-adevăr unul dintre puținele exemple pe care le avem în care există atât de mult control asupra schimbării proprietăților PVC”, a spus Sevov.

„Așadar, acesta este primul pas în modificarea controlabilă a PVC-ului pentru a-i oferi proprietăți care vă interesează, fie că este dur, elastic sau moale”, a adăugat el.

Studiul a fost publicat recent în revista Chem.

Microplasticul e tot mai prezent în mediu

În ultimii ani s-a descoperit că microplasticul poluează aerul, apa și hrana noastră. Aceste particule sunt extrem de dăunătoare oamenilor și animalelor. În medie, o persoană ingerează între 78.000 și 211.000 de particule anual.

Pe măsură ce experții încep să înțeleagă impactul pe termen lung al microplasticelor, chimiștii organici se întrec pentru a găsi modalități de a le elimina treptat din viața de zi cu zi, a spus Sevov.

Cercetătorul a spus că, prin utilizarea metodei sale, există potențialul de a reutiliza materialul de mai multe ori înainte ca acesta să înceapă să se descompună. Astfel, durata de viață și capacitatea de reutilizare sunt simțitor îmbunătățite.

spot_img
Latest news
știri