Amenzi între 3.000 și 10.000 de lei pentru turiștii care încalcă regulile din Delta Dunării

Amenzi uriașe pentru nerespectarea noilor reguli de la Vadu și Corbu

Potrivit HG 1.194/2022, privind actualizarea limitelor amenzilor prevăzute la art. 13 din Legea nr. 82/1993 referitoare la constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, amenzile practicate pentru cei care încalcă regulile speciale instituite pentru a proteja habitatele naturale, fauna și flora din regiune se înăspresc începând cu această lună.

Astfel, persoanele fizice care încalcă regulile din Rezervația Biosferei „Delta Dunării” riscă amenzi de până la 15.000 de lei în timp ce limitele contravenţiilor pentru persoane juridice ajung până la 50.000 de lei.

„Prin înăsprirea sancţiunilor în Delta Dunării urmărim descurajarea încălcării prevederilor legale în vigoare. Amenzile erau mici, neactualizate din anul 2011.

Respectarea legislaţiei este obligaţia fiecăruia dintre noi, trebuie să dăm dovadă de un comportament responsabil faţă de natură şi mediul înconjurător.

Acţiunile noastre pot avea un impact negativ asupra biodiversităţii ducând chiar la compromiterea sau pierderea unor habitate naturale”, a declarat ministrul Tanczos Barna, potrivit G4Media.

Amenzi derizorii pentru cei care încălcau regulile în Delta Dunării

Dacă până acum turiștii aflați în zona Delta Dunării sau localnicii care încălcau legislația privind protecția mediului riscau amenzi derizorii, cuprinse între 35 și 100 de lei, începând cu luna noiembrie a acestui an, aceștia vor fi nevoiți să suporte contravenții de o sută de ori mai mari.

Spre exemplu, intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere neautorizate în zonele strict protejate se sancţionează cu amenzi cuprinse, în cazul persoanelor fizice, între 5.000 și 10.000 de lei, respectiv cu amenzi de până la 50.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Totodată, persoanele care se fac vinovate de aruncarea în ape, împrăștierea pe teren sau depozitarea în locuri neautorizate a deșeurilor vor trebui să scoată din buzunar sume la fel de mari.

Amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei riscă și turiștii care vor campa în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, dar și cei care vor practica pescuitul sportiv/recreativ fără acte de reglementare emise de Administratia Rezervatiei sau în zone interzise, respectiv în perioadele de prohibiție.

Nu în ultimul rând, persoanele responsabile de producerea, prin orice mijloace, de zgomote intense în perimetrele zonelor de cuibărit sau de adăpost ale păsărilor ori ale altor animale sălbatice vor putea fi sancționate cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.

Delta Dunării, zonă de importanță ecologică națională și internațională

Rezervația Biosferei „Delta Dunării” reprezintă, potrivit Legii 82/1993, o zonă de importanță ecologică națională și internațională, care cuprinde următoarele unități fizico-geografice: Delta Dunării, sărăturile Murighiol – Plopu, complexul lagunar Razim-Sinoe, Dunărea maritimă până la Cotul Pisicii, sectorul Isaccea-Tulcea cu zona inundabilă, litoralul Mării Negre de la Brațul Chilia până la Capul Midia, apele maritime interioare și marea teritorială, până la izobata de 20 m inclusiv.