Greenpeace România va organiza expoziția foto-documentară „Dincolo de ape”, care arată impactul devastator al inundațiilor din județul Galați asupra comunității.
Vernisajul expoziției Dincolo de Ape va avea loc în data de 14 noiembrie, la ora 18:00, la Căminul Artei – CAV, strada Biserica Enei, nr. 16, București
Ploile torențiale aduse de ciclonul Boris în septembrie 2024 au provocat un dezastru fără precedent: aproape 7.000 de locuințe afectate, dintre care 1.000 distruse complet, iar șapte persoane și-au pierdut viața.
Expoziția își propune să evidențieze intensificarea fenomenelor extreme, care, alături de neglijența politică și lipsa unor măsuri adecvate de prevenire, pot genera dezastre de proporții inimaginabile.
În contextul actual, în care schimbările climatice devin din ce în ce mai intense și frecvente, inundațiile din Galați devin un simbol al crizei climatice în România.
Vernisajul expoziției „Dincolo de ape” va avea loc pe 14 noiembrie la ora 18:00 și vor vorbi reprezentanți ai Greenpeace România și fotografii Ioana Moldovan și Răzvan Dima, care au documentat inundațiile direct de la fața locului
”Ioana Moldovan, o foto-jurnalistă cu experiență vastă în reportajul de conflict și criză, și Răzvan Dima, cunoscut pentru fotografiile sale documentare de mediu, au surprins atât devastarea lăsată în urmă de ape, cât și reziliența comunităților afectate. În ciuda faptului că imaginile documentate spun povești de pierdere, mesajul expoziției este unul de speranță. Vorbim despre puterea solidarității, care, de cele mai multe ori, se naște în momente de criză, dar și despre necesitatea unui angajament ferm pentru a proteja comunități noastre și implicit mediul, ca să ne asigurăm că astfel de fenomene nu vor deveni mai frecvente”, se arată în comunicatul organizației pentru protecția mediului din România.
Despre fotografi:
Ioana Moldovan este fotografă documentaristă și jurnalistă independentă. Reportajele sale, axate în principal pe probleme sociale, de mediu și efectele conflictelor armate, au fost publicate în publicații de renume precum The New York Times, NPR, BBC, Der Spiegel, GEO Magazin, de Volkskrant și Libération.
Răzvan Dima, fotograf și artist media, s-a născut în 1986, la Constanța, într-o familie de artiști care i-au oferit spațiu pentru explorare, inițiere și aprofundare în lumea imaginii. Timp de opt ani, a colaborat cu diverse televiziuni și artiști independenți, călătorind în mai multe țări și adunând povești pe care continuă să le arhiveze pe peliculă foto-video. În prezent, este student la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film.