2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Japonia și România colaborează pentru investiții masive în proiecte de decarbonizare și energie verde

Cu fonduri de ordinul ”trilioanelor de dolari”, inițiativa urmărește sprijinirea economiei Ucrainei prin export de energie regenerabilă, susținută de parteneriate între guverne și companii de top din ambele țări

Presa japoneză a anunțat intenția Japoniei și României de a colabora pentru investiții semnificative în proiecte de decarbonizare, estimate la ”trilioane de dolari”.

Obiectivul principal este utilizarea energiei din surse regenerabile la nivel local, cu posibilitatea de a exporta energie și în Ucraina, pentru a sprijini economia și infrastructura energetică grav afectate de conflictul actual.

Fondurile pentru decarbonizare vor fi furnizate din surse diverse

Este vorba inclusiv fonduri venite de la Ministerele Energiei și Inovării din România și Organizația Japoneză pentru Dezvoltarea Energiei Noi și Tehnologiei Industriale.

Printre proiectele propuse se numără sisteme hidroelectrice dezvoltate de Itochu și soluții ce îmbină energia solară cu pilele de combustibil de la Panasonic.

Nikkei notează că Fondul Uniunii Europene destinat tehnologiilor de decarbonizare este considerat o resursă promițătoare pentru finanțarea acestui parteneriat, chiar dacă utilizarea acestuia în Europa de Est a fost limitată până acum din cauza cerințelor legate de statul de drept al UE.

România, care îndeplinește aceste cerințe, poate accesa 29 de miliarde de euro, dintre care jumătate sunt granturi nerambursabile

Jurnaliștii japonezi subliniază că România are o producție anuală de 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale și este pe cale să devină cel mai mare producător de gaze din UE, devansând Olanda, scrie Ziare.com.

În prezent, aproape 40% din energia electrică consumată în România provine din combustibili fosili precum gazele naturale, cărbunele și petrolul.

Totuși, România și-a asumat obiectivul de a reduce utilizarea acestora treptat până în 2032, în conformitate cu cerințele UE.

Pentru a atinge acest obiectiv, importul de tehnologii avansate este esențial.

spot_img
Latest news
știri