2 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Copiii, „ambasadorii Mediului”. Elevii au strâns peste cinci tone de deșeuri reciclabile

Școala Profesională Specială nr. 3(Sectorul 2 București) a oferit cel mai bun exemplu privind colectarea separată. A câștigat concursul „Ambasadorii Mediului”, după ce a strâns peste 20 de kilograme de deșeuri reciclabile.

„Schimbarea” pozitivă începe de la noi, inclusiv în ceea ce privește protecția Mediului. Primii care sunt receptivi și vor să se implice activ în protejarea naturii sunt copiii. Astfel, asociația „ASAP Ambasadorii Mediului” a organizat un concurs pentru a-i face să înțeleagă cât de importantă este colectarea separată a deșeurilor, au precizat reprezentanții acestei organizații într-un comunicat remis ȘtireaVerde.ro.

În cadrul proiectului “Ambasadorii Mediului”, 120.000 de elevi din 157 de unități de învățământ primar, gimnazial și liceal din București au colectat separat, timp de trei luni, aproape 100 de tone de deșeuri reciclabile din plastic, hârtie și carton, la punctele instalate în școlile lor. Competiția a avut suportul și Fundației The Institute, la care Primăria Municipiului București este partener.

Liliana Fedorca, director executiv al Direcției de Cultură, Învățământ și Turism din cadrul Primăriei Municipiului București, a explicat de ce proiectul a fost unul foarte reușit: „Sunt multe proiecte pe colectarea selectivă a deșeurilor, dar acesta are un plus mare pentru că se adresează elevilor. Când avem un proiect educațional, beneficiile sunt mult mai mari. Copiii noștri sunt practic cei care, la rândul lor, în timp, vor educa alți copii, în sensul colectării selective a deșeurilor.

Relația cu Mediul are nevoie de reciprocitate

În viață, orice are reușită și dă satisfacție dacă ai o relație bună, corectă, indiferent că vorbim de relația cu părinții, cu colegii, cu prietenii, sau chiar cu un obiect, cu un telefon de exemplu. Îți dorești un telefon performant ca să facă poze bune, însă trebuie să ai grijă de el. Așa e și cu mediul. Întotdeauna o relație bună se formează prin reciprocitate. De la mediu așteptăm să consumăm apă de calitate, să respirăm aer de calitate, dar trebuie să dăm și noi ceva înapoi – să ne purtăm frumos cu mediul. Asta îi învață „Ambasadorii Mediului” pe copii – să aibă o relație reciprocă și corectă cu mediul înconjurător”.

Se schimbă comportamente, nu doar cifre

Organizatorii spun că nu pe parcursul celor trei luni de competiție, s-au schimbat comportamente, în sensul bun. Elevii vor să continue acest proiect și să arate că, în fapt, colectarea separată a deșeurilor este utilizarea inteligentă a resurselor naturale.

 Școala Profesională Specială nr. 3, din sectorul 2, care s-a clasat pe primul loc, cu o medie de 25,6 kg de deșeuri reciclabile colectate separat per elev. Copiii cu nevoi speciale au reușit să adune în total peste 5,5 tone de deșeuri din plastic, hârtie și carton, rezultat pentru care vor fi răsplătiți cu trei senzori de măsurat calitatea aerului. Aceștia vor fi puși la dispoziția școlii și instalați până la jumătatea acestei luni.

Colectarea separată în România: „Ca o căruță împinsă pe un deal în sus”

Locul II în concurs a fost ocupat de Școala Gimnazială Sf.Silvestru, cu 14,76 kg/elev colectate, iar locul III de Liceul Bilingv Miguel de Cervantes, cu 12,32 kg/elev.

Raul Pop, Director programe Ecoteca, a explicat de ce sunt utile campaniile și concursurile: „Omul sfințește locul. Lumea în care trăim se schimbă. Copiii sunt cei care vor da piept cu o lume în schimbare și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Acum, colectarea separată, în România, dar nu numai, este ca o căruță împinsă pe deal în sus. Dacă îi dai drumul, pleacă înapoi”.

spot_img
Latest news
știri