8.1 C
București
joi, 23 ianuarie, 2025

Depozitul de deşeuri industriale periculoase din Bacău va fi închis, iar terenul va fi ecologizat

România mai are de închis şi ecologizat 31 de astfel de depozite cu deșeuri extrem de nocive

Ministrul Mediului a participat la ședința comisiei de analiză tehnică din cadrul APM Bacău și a efectuat o vizită de lucru pe teren la depozitul Sofert.

Ministrul Mediului a vizitat depozitul de deşeuri industriale periculoase de fosfogips, Sofert Bacău

Depozitul de deșeuri industriale periculoase din județul Bacău se întinde pe 16 hectare, iar România plătește penalități de 18.000 de euro pe zi pentru neîndeplinirea obligației de închidere a acestuia în conformitate cu prevederile acquis-ului european și angajamentele asumate pentru sectorul de mediu.

Pentru a realiza închiderea depozitului, a fost necesară trecerea terenului în proprietatea statului și administrarea acestuia de către Administrația Fondului pentru Mediu.

Termenul estimat pentru închiderea depozitului este anul 2027

Soluția de reabilitare a depozitului de fosfogips are ca obiectiv principal reducerea mobilității contaminanților existenți pe amplasament pentru a proteja situl și încadra acesta în peisajul natural, cu protecția factorilor de mediu, apă, aer, sol și subsol.

Pe suprafața sitului ecologizat nu se va desfășura în viitor nicio activitate, iar perimetrul haldei va fi îngrădit și pus sub observație pe o perioadă de 30 de ani, conform Administrației Fondului pentru Mediu.

Ministrul Mediului a declarat că, la data de 14 decembrie 2023, Curtea de Justiție a UE a decis să sancționeze România cu o amendă de 1.5 milioane de euro și penalități zilnice de 600 de euro pentru întârzierea închiderii depozitelor de deșeuri neconforme.

Mircea Fechet: ”Bacăul va deveni un exemplu de bună practică pentru celelalte 30 de depozite ce urmează a fi ecologizate”

APM Bacău urmează să emită acordul de mediu pentru proiectul de ecologizare a acestui depozit, care nu înseamnă doar faptul că acesta nu va mai polua în continuare, ci și faptul că statul român va plăti mai putine penalități, mai puține amenzi. Fiecare zi pe care o recuperăm înseamnă bani economisiti, bani cu care vom putea să facem alte tipuri de investiții și sper că Bacăul va deveni un exemplu de bună practică pentru celelalte 30 de depozite ce urmează a fi ecologizate”, a transmis ministrul Mediului din România.

spot_img
Latest news
știri