16.3 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

Păsările care își învață puii să cânte dinainte de eclozare | VIDEO

Unele păsări din Australia își învață puii să cânte încă dinainte ca aceștia să eclozeze.

Cu puțin peste un deceniu în urmă, cercetătorii din Australia au plasat reportofoane în cuiburile păsărilor Malurus, cunoscute și sub denumirea de zâne. Ei au descoperit ceva cu totul neașteptat, conform Science Alert.

Femelele le cântau puilor încă de când aceștia se aflau în găoace.

Și mai uimitor, când puii au eclozat, experții au observat că toți știau ce sunete să scoată pentru a-și determina părinții să le aducă mâncare.

Sunetele scoase aminteanu în mod curios de o parte din cântecul mamei lor. Erau sunete similare cu cele pe care femela le cânta puilor ei când erau încă embrioni.

Pentru a afla dacă puii învață cântecul mamei, cercetătorii au amestecat ouăle între cuiburi. Astfel, puii care au eclozat mai târziu au cântat cântecul noului lor cuib, nu al celui adevărat.

Acum, un nou studiu realizat de aceiași cercetători a constatat că acest comportament remarcabil se extinde la alte șapte specii înrudite, inclusiv la zâna splendidă, zâna cu spate roșu, zână cu aripi albe, zână cu aripi roșii, zâna pestriță, zâna cu coroană violet și zâna cu ciocul gros.

La toate aceste păsări, cercetătorii au înregistrat femele cântând la ouăle lor neclozate. Fenomenul începe de obicei în jurul zilei 10 de clocire.

Potrivit descoperirilor, comportamentul este omniprezent la păsările Malurus.

Păsările care își învață puii să cânte dinainte de eclozare

Noua descoperire în rândul femelelor de zâne dintr-o varietate de specii adaugă greutate ideii că nu e vorba de o greșeală evolutivă. Acesta poate servi unui scop foarte important în viața aviară.

Totuși, modul în care este învățat cântecul păsărilor în stadiul de embrion este încă incert.

La toate cele opt specii, cercetătorii au descoperit că puii au repetat o parte din chemarea mamei lor.

După eclozare, puii au cântat la fel pentru a cere mâncare de la părinți. Precizia puilor a fost mai bună când mama lor le-a cântat într-un ritm mai lent. Asta indică faptul că embrionii au fost cu adevărat atenți la cântecul mamei lor.

spot_img
Latest news
știri