Autoritățile din Nepal, țara situată la cea mai mare altitudine din lume, au hotărât închiderea tuturor unităților de învățământ din cauza poluării atmosferice, această decizie fiind luată în premieră pentru statul din sudul Asiei. Capitala Nepalului, Kathmandu, este în momentul de față învăluită într-un nor dens de particule și se află pe unul dintre primele locuri în clasamentul celor mai poluate orașe din lume.
Conform unui articol publicat de Agerpres, care citează AFP, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Deepak Sharma, transmite că decizia de închidere a unităților de învățământ din întreaga țară este valabilă până pe 9 aprilie 2021. Este pentru prima dată când școlile și toate celelalte instituții cu activitate în domeniul educației se închid în Nepal din acest motiv. Indicele calității aerului a ajuns, în Nepal, și la valori de peste 300, a mai adăugat Deepak Sharma.
În urma acestei decizii istorice, Guvernul din Nepal a transmis un mesaj către populație cu privire la poluarea atmosferică și a îndemnat cetățenii să rămână în case pe cât de mult posibil și să evite zonele în care se desfășoară activități de construcții sau de incinerare a deșeurilor.
Poluarea atmosferică, transmit numeroși experți în domeniu, are ca o principală cauză incendiile forestiere din mai multe regiuni ale țării, dar și condițiile meteorologice din perioada recentă.
Dincolo de închiderea unităților de învățământ, poluarea atmosferică din Nepal a dus și la închiderea aeroportului din Kathmandu și perturbarea a numeroase zboruri interne și internaționale. Decizia a fost luată după ce vizibilitatea a scăzut sub 1.000 de metri.
Nepalul sau Republica Federală Democratică Nepal este un stat localizat în sudul Asiei, chiar în inima munților Himalaya, situat la cea mai mare altitudine din lume și aflat între două țări uriașe ca întindere, și anume India la sud și China la nord. Clima țării, influențată de altitudine, este în sud tropical-musonică, subtropicală în depresiunea centrală și temperată și rece în Himalaya Înaltă.