3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Pădurea din Iași, confundată cu groapa de gunoi

România devine țara gunoiului, a unui covor de mizerie, a oamenilor care aruncă și nu reciclează. Se întâmplă și la Iași, unde pădurea a devenit un loc împânzit cu saci de gunoi, aparate electrocasnice și, de ce nu, autovehicule.

Se adaucă moloz, reziduuri din construcții, iar Garda de Mediu a apelat la populație pentru a prinde și sancționa vinovații. Deși Poliția Locală a declarat că numărul sancțiunilor aplicate este în creștere, în creștere este și gunoiul.

Primăvara la Iași: gunoi, deșeuri și revoltă

Imaginea primăverii este una dezolantă în Iași: pe multiple rețele de socializare, grămezile de gunoaie au luat locul florilor, pădurea a devenit o ghenă, oamenii sunt revoltați, iar făptașii sunt greu de găsit.

Cele mai multe imagini afişate pe reţelele de socializare arată o veritabilă rampă de gunoi la Rediu. Resturile sunt înşirate la liziera pădurii sau abandonate pe marginea drumului care şerpuieşte în spatele caselor de pe şoseaua Rediu. Trecătorul poate să vadă saci de gunoi, resturi de la aparate electrocasnice, dar şi bucăţi de piese auto de tot felul, menționează Ziarul de Iași.

Un exemplu este și pagina Codrii Iaşilor, de pe Facebook, care consemnează cu precizie, prin date gps, locurile unde este aruncat gunoiul. Mai multe persoane neidentificate au ales natura pentru a scăpa de mizerie, evitând cu grație punctele de colectare.

Un alt loc care „atrage” astfel de indivizi este drumul care duce de la Târgul de Cherestea, paralel cu calea ferată, spre Lunca Cetăţuii. În spatele pădurii, altădată haldă de zgură de la CUG, se pot vedea, la fel, de la saci cu gunoi aruncaţi până la resturi provenite din construcţii. Aici e un fel de „no man’s land”, pentru că e limita administrativă dintre municipiul Iaşi şi comuna Ciurea, mai precizează sursa citată.

”Gunoierii” trebuie să fie prinşi asupra faptului ca să poată fi sancţionaţi

Primarul comunei ieșene Dobrovăţ, Cătălin Martinuş, a trimis o „citaţie” publică pentru un asemenea gest iresponsabil.

Până acum nu am dat nume, în speranţa că uşor uşor nu se va mai greşi. Se pare că aşa nu funcţionează. Transmiteţi domnului Chiriac Gelu că este invitat la sediul postului de poliţie pentru a fi amendat conform Legii 211/ 2011 reactualizată în 2021, pentru aruncarea de gunoi pe drumul către pădurea Buda. Mulţumesc mult celor care ne-au sesizat şi care şi-au dat acceptul pentru calitatea de martor în scopul sancţionării. Acesta este adevăratul comportament civic. Doar aşa putem avea o comună curată”, a scris primarul, ieri, pe pagina sa de Facebook.

Directorul Gărzii de Mediu Iaşi, Gheorghe Bacuşcă a precizat că este nevoie de spirit civic pentru prinderea și pedepsirea făptașilor, confirmând, pentru sursa citată, că imaginile cu cei care aruncă resturi în câmp fac toţi banii, la propriu, pentru că e nevoie de dovezi pentru amendarea acestor persoane.

La Rediu, de exemplu, am anunţat deja Primăria să salubrizeze zona. La limita Iaşi-Ciurea, locul chiar devenise destinaţia depozitărilor ilegale, dar Poliţia Locală Iaşi a impus patrulare în zonă şi fenomenul s-a diminuat”, a explicat Gheorghe Bacuşcă.

Deși poluarea a scăzut față de anul trecut, totul se datorează cetățenilor care ”care ne trimit, inclusiv pe pagina noastră de Facebook, sesizări despre astfel de fapte”, a adăugat şeful Gărzii de Mediu.

De asemenea, Gheorghe Bacuşcă a menţionat şi adresa de e-mail pe care orice poate sesiza şi eventual trimite imagini cu depozite ilegale de gunoi şi autorii deversărilor de reziduuri: cjiasi@gnm.ro.

spot_img
Latest news
știri