8.4 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

Oradea: jocuri ilegale de paintball, într-o pădure protejată

Paintball, un joc aparent banal, dar un joc care depinde foarte mult de terenul interior sau exterior. Paintball este și un sport la care jucătorii participă individual sau în echipă.

Scopul jocului este eliminarea adversarilor prin marcarea lor cu capsule-proiectil din gelatină umplute cu un amestec colorat pe bază de apă (denumite paintballs – bile cu vopsea).

Aceste proiectile sunt propulsate cu ajutorul unor arme cu aer comprimat, denumite marcatoare sau arme de paintball.

Paintball este un sport, iar un sport nu ar trebui să distrugă mediul

Un fapt important: la paintball se folosesc, în medie circa 2.000 de bile de diferite culori, cu diferiţi pigmenţi. Acești pigmenți nu se curăță cu apă rece, ci doar la temperaturi de peste 40 grade C.

De data aceasta, ”împușcăturile” s-au putut auzi într-o pădure de lângă Oradea. O firmă care organizează jocuri de paintball în pădurea din Săldăbagiu de Munte, de lângă Oradea, a fost sancţionată de comisarii de mediu bihoreni. Aceștia au constatat că firma își invita clienţii într-o zonă protejată. De asemenea, organizatorii nu dețin acordul Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

Desigur, totul a pornit de la o sesizare, comisarii de mediu făcând un control în aria respectivă. Astfel, a fost constatat faptul că firma responsabilă a ales să îşi desfăşoare activitatea în situl Natura 2000 ROSCI0267 Valea Roşie, întins în pădurea dintre Săldăbagiu de Munte şi Husasău de Criş.

Sancțiune: avertisment, interzicerea activității, dar și…curățarea urmelor de vopsea

Pentru această activitate sportivă este obligatorie obţinerea acordului administratorului ariei naturale protejate ANANP – structura teritorială Bihor”, a transmis miercuri, prin comunicat, Garda de Mediu Bihor.

Deznodământ: din cauza faptului că firma nu a avut autorizație, jocurile au fost oprite. Firma a fost sancţionată cu avertisment şi nu mai poate desfăşura jocuri de paintball în pădurea protejată, dacă nu intră în legalitate.

Mai mult, o altă ”sancțiune” a fost curățarea urmelor de vopsea din pădure.

Latest news
știri