15 C
București
joi, 28 martie, 2024

Instanța a anulat ordinul Ministerelor Mediului și Agriculturii care permitea uciderea urșilor

Urșii din România au câștigat o bătalie cu statul român: masacrul urșilor a fost oprit de Curtea de Apel Constanța, ordinul Ministerului Mediului fiind anulat de instanță.

Ordinul, care a fost dat în anul 2009, stabilea o serie de derogări de la măsurile de protecție a speciilor de floră și faună sălbatică. Decizia instanței a fost anunțată la începutul lunii aprilie și poate fi atacată în termen de 15 zile.

Astfel, pe portalul instanței sunt menționate următoarele: „Admite acţiunea. Anulează Ordinul nr.203/05.03.2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecţie a speciilor de floră şi faună sălbatice. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, recursul urmând a se depune la Curtea de Apel Constanţa”.

Acțiunea în justiție a fost inițiată de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului (FPAM). Decizia vine la doar câteva zile după ce ministrul Mediului a anunțat că se caută soluții la problema urșilor care vin în zonele locuite de oameni, menționează JurnalFM.

Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului

Dreptate pentru urșii uciși!

Curtea de Apel Constanta a dispus Anularea ORDINULUI comun al Ministrului Mediului si Ministrului Agriculturii nr.203/05.03.2009 privind Procedura de stabilire a derogărilor de la măsurile de protecție a speciilor de floră şi faună sălbatice.

Practic, toate “RECOLTĂRILE” (execuțiile) DE URS, din 2009 și până în prezent, sunt ILEGALE!

Aceasta, în condițiile în care, zilele acestea, Ministrul mediului d-l Barna Tánczos afirma public, fără nici o rezervă, că intenționează să permită vânătoarea urșilor.

FPAM va sesiza organismele internaționale și va continua lupta în justiție pentru apărarea faunei și mediului, astfel încât autoritățile să fie constrânse să adopte măsuri eficiente și non-letale de gestionare a populației de urs”, a scris pe pagina de Facebook Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului – România, la puțin timp după pronunțarea deciziei.

Șah și aproape mat la ministerul mediului

De asemenea, Agent Green, o altă organizație de protecție a mediului, a reacționat după decizia instanței: 

Șah și aproape mat la ministerul mediului. Justiția a anulat astăzi ordinul ministrului 203/2009 prin care mii de urși nevinovați, au fost executați ilegal prin împușcare în ultimii 12 ani. În formal actuală legea permite vânătoarea de trofee, adică extragerea celor mai mari urși în locul celor care fac probleme. Asta destructurează populația, crește probabilitatea conflictului om-urs și în cele din urmă periclitează existența speciei de urs brun”.

Mai mult, organizația a precizat că este timpul pentru implementarea unui plan național de acțiune care ia în calcul amenințările reale la adresa ursului brun:

– distrugerea habitatlui;

– schimbările climatice;

– persecuția oamenilor și vânătoarea de trofee.

Latest news
știri