12.2 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

VIDEO. Protest al fermierilor în Iași, Vaslui și Botoșani: „Schimbările climatice sunt o realitate”

Câteva sute de fermieri din județul Iași au luat parte, în ziua de miercuri, 7 aprilie 2021, la un protest organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „Grânarii” (ACCPT Iași) începând cu ora 14:00. Agricultorii sunt nemulțumiți cu privire la subvențiile insuficiente primite, având în vedere că anul trecut culturile au fost calamitate din cauza condițiilor meteorologice. Aceștia susțin că se află la un pas de a-și închide afacerile, în condițiile în care în anul 2020 nu au reușit să treacă pe profit din cauza pierderilor majore de recoltă.

Din dorința de a atrage atenția autorităților cu privire la problemele fermierilor din întreaga țară, în Iași a fost organizat un marș cu peste 200 de utilaje agricole, care a pornit de la intrarea în municipiu, din zona Antibiotice Iași, și care a continuat pe traseul Valea Lupului, Bulevardul Păcurari, Bulevardul Independenței, strada Anastasie Panu, Splai Bahlui și zona Canta, conform publicației Bună Ziua, Iași.

Acest protest organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice „Grânarii” din Iași a fost încununat de oprirea la Prefectura Iași, unde a fost depus un document cu revendicările fermierilor la registratura instituției. Aceștia au prezentat și o serie de motive pentru protestul organizat, precum:

  • diminuarea cifrei de afaceri cu minim 40% până la 90%;
  • întârzieri la plata facturilor pentru inputuri;
  • despăgubirile ar acoperi costurile fertilizanților care s-au scumpit cu până la 80%;
  • costul carburanților a crescut cu 20%;
  • distribuitorii nu mai finanțează fermierii cu datorii.

Agricultorii și membrii ACCPT Iași au fost susținuți și de fermierii din alte zone ale României, la Vaslui, Botoșani și în regiunea Dobrogea fiind organizate manifestări similare în aceeași zi. Dobrogenii și-au dat întâlnire în fața primăriilor din localitățile constănțene Cobadin, Comana, Mereni și Chirnogeni, în timp ce la protestul din Iași au luat parte fermieri din Vlădeni, Costești, Ruginoasa, Bălțați, Plugari și Sipote.

În încercarea de a atrage atenția trecătorilor, agricultorii au folosit și pancarte cu ajutorul cărora au promovat mesaje precum „Schimbările climatice sunt o realitate”, „Fără pâine, fără mâine”, „Cultivați bunul simț”, Fără ură în agricultură”, „Viitor de agricultor”, „Plata despăgubirilor pentru culturile de primăvară” sau „Dă-te și tu pe brazdă, domnule ministru”.

Fotografie de thumbnail via Digi24

Latest news
știri