7.6 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

A devenit funcțional cel mai mare centru de management al deșeurilor

Centrul se află în județul Alba și, după mai mulți ani de contestații și procese la toate instanțele de judecată din țară, a devenit funcțional.

Este construit la Galda de Jos și, deși era finalizat ”la cheie”, autoritățile județene nu au reușit să realizeze concesiunea, din cauza unor procese în instanță care s-au desfășurat pe parcursul mai multor ani.

Potrivit unui comunicat de presă transmis vineri de Consiliul Județean Alba, centrul a devenit funcțional.

Sistemul este operat de către Asocierea SC RER VEST SA și SC RETIM Eclogic Service SA, în baza unui contract încheiat cu Consiliul Județean Alba, prin care s-a făcut delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale.

Deși construcția a fost finalizată de ani buni, legal, lucrurile s-au clarificat abia în data de 25 ianuarie 2021, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestaţia formulată de firma Polaris M. Holding, cu privire la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Alba, prin care Asocierea SC RER VEST SA și SC RETIM Eclogic Service SA fusese declarată câștigătoare, arată G4 Media.

Concesionarea depozitului ecologic de deşeuri, cu instalaţiile aferente, către un operator privat a fost o condiţie prevăzută în contractul de finanţare cu Comisia Europeană prin care a fost realizat proiectul în valoare de 24 de milioane de euro.

La începutul lunii octombrie 2020, comisia de licitație a ales oferta Asocierii RER Vest – Retim cu 94,48 puncte, cu prețul cel mai mic: 69.929.432 lei, fără TVA.

Supercom s-a clasat pe locul al doilea, cu 93,46 puncte, în timp ce alte două oferte au fost respinse în faza de evaluare a ofertelor financiare: Girexim Universal şi Asocierea Polaris Mediu – Polaris M. Holding, mai arată sursa citată.

Depozit ecologic funcțional, cu o capacitate de aproximativ 543.000 de tone pe an

Centrul de management al deșeurilor se compune dintr-un depozit ecologic cu o capacitate de aproximativ 543.000 de tone pe an, o stație de sortare cu o capacitate de 42.000 de tone pe an și o stație de tratare mecano-biologică cu o capacitate de peste 65.000 de tone pe an.

Reciclarea deșeurilor, separarea și sortarea lor

Există trei faze în procesul de tratare: inițial, deșeurile sunt tocate cu ajutorului unui tocător, metalele sunt extrase cu ajutorul unui separator magnetic, sunt cernute în bucăți de aproximativ 60 de milimetri, după care sunt compostate.

A doua fază presupune tratarea biologică care durează 21 de zile și are loc în 18 biocelule unde materialul cu fracția mai mică de 60 de milimetri va fi supus unui tratament de bio-oxidare prin insuflarea de aer cu ajutorul unui sistem de ventilare.

În cea de-a treia fază, se realizează rafinarea și maturarea. Ambele procese se desfășoară într-o hală unde materialul biostabilizat va fi cernut cu ajutorul unei site de rafinare mobilă. În final, după 15 zile, materialul va fi folosit ca strat zilnic de acoperire a deșeurilor din depozitul ecologic. În total, la toate acest operațiuni vor lucra minim 58 de oameni, mai precizează sursa citată.

Latest news
știri