Primăria din Brașov intenționează să solicite eliminarea fostelor rampe de gunoi de la Timiș – Triaj de pe lista depozitelor neconforme pentru care a fost deschisă procedura de infringement împotriva României.
Motivul pentru această cerere este că respectivele două depozite, unul destinat deșeurilor menajere și celălalt destinat deșeurilor industriale, sunt considerate inerte și nu mai prezintă un risc pentru mediu.
Autoritățile au transmis că aceste depozite nu mai reprezintă o amenințare pentru mediul înconjurător și că au fost luate măsuri pentru a le închide și a preveni potențialele efecte negative asupra sănătății publice și asupra ecosistemelor locale
”Chiar dacă nu poluează, ele ar trebui închise conform normativelor româneşti până la data de 31 decembrie 2023. Sperăm ca demersul nostru să aibă succes, astfel încât Braşovul să nu fie pe lista neagră a depozitelor din România care nu se închid până la data de 31 decembrie. Am început demersurile pe lângă autorităţile de mediu, prin care solicităm ca România să ceară instituţiilor europene eliminarea celor două depozite de pe lista de infrigement”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, potrivit publicației Bună Ziua Brașov.
Pentru a obține aceste terenuri, Primăria din Brașov a început procedurile de expropriere și va relua licitația ulterior
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov a adăugat că licitația pentru închiderea depozitului de deșeuri industriale nepericuloase a fost anulată din cauza necesității de a obține teren suplimentar pentru reconfigurarea acestuia.
În ceea ce privește depozitul de deșeuri menajere de la Timiș – Triaj, reprezentantul Primăriei a subliniat că acesta va fi închis de către municipalitate.
Totuși, se va încerca obținerea contravalorii lucrărilor de la operatorul depozitului regional ecologic de deșeuri, SC Fin-Eco SA.