În cadrul evenimentului organizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre progresul făcut în gestionarea resurselor de apă din România și despre necesitatea continuării investițiilor în acest sector esențial.
”Am făcut pași mari în domeniul gestionării apei, în ultimii ani, dar, da, mai avem încă foarte mult de recuperat la acest capitol”, a declarat ministrul.
Ministrul Mediului din România a subliniat importanța ca ”toți românii să simtă că rezultatele obținute sunt indispensabile”.
În egală măsură, mediul de afaceri trebuie să beneficieze de oportunitățile create de investițiile în acest domeniu.
Apa – un drept, nu un privilegiu. Gestionarea corectă a resurselor de apă rămâne o prioritate
Mircea Fechet a reiterat angajamentul ministerului de a transforma apa într-o prioritate națională: ”Am vrut să ne asigurăm că accesul la apă nu mai este un privilegiu, ci un drept garantat pentru fiecare român, fie că locuiește în județele Botoșani sau Dolj, fie în Delta Dunării”.
În acest sens, ministrul a vorbit despre proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, menționând recentul demaraj al unui proiect la Oituz, județul Bacău.
Sustenabilitate și tehnologie
Pe lângă extinderea rețelelor, ministrul a atras atenția asupra nevoii de sustenabilitate: ”Schimbările climatice ne învață deja că trebuie să fim mult mai prudenți în legătură cu folosirea apei și să ne concentrăm pe tehnologii moderne, care garantează inclusiv reducerea pierderilor din rețele.”
Modelul german și rezultatele SGR
Fechet a punctat și succesul Sistemului Garanție – Returnare (SGR), inspirat din Germania: ”Putem să spunem că da, se poate și în România! Avem un proiect care mobilizează milioane de români… și transformă România într-o țară mai curată și mai verde.”