3.5 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Fairphone – Smartphone-uri care sunt „smart” și pentru mediu

Fairphone, întreprinderea socială olandeză care luptă împotriva impactului smarthpne-urilor asupra mediului

Smartphone-urile pe care le folosim în prezent au un impact mare asupra climei, datorită duratei lor scurte de viață. Felul în care materialele folosite la fabricarea componentelor acestora sunt obținute nu este, nici el tocmai etic.  Fairphone este o întreprindere socială producătoare de smartphone-uri care cu soluții pentru a diminua aceste probleme. Telefoanele lor au o durată dublă de folosire față de alte aparate. Componentele acestora sunt și accesibile, ele fiind și aprovizionate cât mai etic posibil, arată euronews.

Smartphone-uri cu durată dublă de viață

Fairphone a fost lansat în 2012, de o întreprindere socială olandeză. Ceea ce îl face extrem de atrăgător pentru cumpărători este, printre altele, faptul că el poate fi reparat ușor, acasă, cu ajutorul unei simple șurubelnițe. Acest lucru este posibil datorită accesibilității componentelor sale. 

În prezent, durata de viață a unui telefon mobil este, în medie, de 2 ani și jumătate. Făcând  dispozitivul său modular ușor de reparat, Fairphone încearcă să dubleze acest număr. directorul Fairphone Impact Inovation, Monique Lempers, a subliniat, pentru euronews, cât de accesibilă e repararea telefonului sustenabil. „Avem videoclipuri YouTube în care copiii îl repară în două minute”, spune ea. „Deci ar trebui să fie cu adevărat posibil pentru oricine.” Pot fi schimbate și componente noi, adaugă ea, cum ar fi instalarea unui modul de cameră actualizat.

Foto: Fairphone, Facebook

Compania socială estimează că a evitat producerea a 999 de tone de carbon

Acesta este echivalentul emisiilor create anual prin consumul de energie electrică de către 650 de gospodării olandeze, sau a peste 500 de tone de cărbune ars. Impactul pozitiv mare asupra mediului s-ar datora, în mare parte, duratei lungi de viață utilă a telefoanelor sale. 

„Din păcate, timpul mediu pentru care un utilizator își folosește telefonul în prezent este între doi și trei ani”, a declarat Lempers. Majoritatea emisiilor de carbon, în jur de două treimi, sunt eliberate în faza de producție. Astfel, impactul reducerii numărului de telefoane produse are un impact imens, a spus aceasta. 

Un alt punct care deosebește aparatura Fairphone de alte telefoane este faptul că a avut grijă ca aceste componente să folosească materie primă aprovizionată într-un mod cât mai etic posibil

În prezent, în producția telefoanelor mobile sunt utilizate circa 60 de minerale și metale diferite, cum ar fi aurul, care este prezent în mai mult de 20 de componente. Acestea sunt extrase din diferite colțuri ale lumii, deseori, în condiții periculoase.

Lemper vorbește despre două „adevăruri cu adevărat întunecate” în industria smartphone-urilor

În prima, se referă tocmai la faptul că, în spatele scenei, există milioanele de oameni care își pun viețile în pericol pentru a extrage aceste elemente.

„Trebuie să ne asumăm responsabilitatea ca industrie”, a declarat aceasta. „De aceea a fost înființat Fairphone – pentru a deschide lanțul de aprovizionare și pentru a descoperi acele adevăruri întunecate din spatele lanțului nostru de aprovizionare și pentru a veni, de asemenea, cu soluții și pentru a arăta că puteți face asta altfel.”

Compania spune că a găsit o soluție pentru a diminua această problemă. Aceasta a identificat 14 materiale pe care fie caută să le obțină într-o formă reciclată, fie să le obțină din mine etice

Ea nu ocolește zonele problemă, dar are grijă ca materialele să nu provină din mine care contribuie, de exemplu, la conflicte armate. „Credem că extracția de minerale poate ajuta cu adevărat comunitățile sărace de acolo să beneficieze de aceste cereri de minerale”, a explicat reprezentanta companiei. 

Compania are o soluție pentru a descuraja practica aruncării telefoanelor înainte de a fi fost utilizate la adevărata lor capacitate. Aceasta oferă posibilitatea închierierii unui telefon contra unei taxe care este redusă, în timp, prin intermediul programului „Fairphone Easy.” 

Pe lângă asta, Fairphones are un program de preluare a pieselor vechi de telefoane. Acesta este disponibil, în prezent, doar în Germania și Franța,dar va fi, în curând, extins în alte țări.

Lemper descrie abordarea de afaceri a întreprinderii sociale drept „un model de afaceri circular ideal”.

spot_img
Latest news
știri