35.2 C
București
marți, 8 iulie, 2025

Avertisment: Băuturile dietetice cresc riscul de diabet de tip 2

Cercetătorii confirmă: consumul ridicat de băuturi dietetice și îndulcitori artificiali asociază un risc semnificativ mai mare de a dezvolta diabet

Un studiu derulat pe parcursul a trei decenii asupra câtorva mii de adulți arată că băuturile dietetice ar putea fi la fel de riscante ca băuturile obișnuite când vine vorba de diabetul de tip 2.

Studiul CARDIA a evaluat dieta participanților pe parcursul a aproape 30 de ani, la începutul cercetării și apoi după 7 și 20 de ani, scrire Mediafax citat de Radio Eco Natura.

Consumul excesiv de băuturi dietetice și îndulcitori artificiali crește riscul de diabet

Conform Men’s Journal, cercetătorii s-au concentrat pe consumul de băuturi dietetice și îndulcitori artificiali precum aspartamul și sucraloza.

Studiul a evidențiat că persoanele cu cel mai mare consum de băuturi dietetice prezintă un risc cu 129% mai mare de a dezvolta diabet, în comparație cu cei care consumă astfel de băuturi în cantități reduse.

Consumul mai mare de băuturi dietetice și sacarină a fost asociat cu un risc crescut de diabet”, au concluzionat autorii studiului.

Cercetătorii avertizează: efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali asupra metabolismului glucozei necesită studii aprofundate

Cercetătorii subliniază necesitatea evaluării efectelor metabolice pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali asupra metabolismului glucozei, mai punctează sursa citată.

Concluziile acestui studiu pun sub semnul întrebării ideea că băuturile dietetice sunt o alternativă sănătoasă la sodele obișnuite cu zahăr.

În jur de 830 de milioane de persoane din întreaga lume au diabet, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Mai mult, cel mai frecvent este diabetul de tip 2.

Latest news
știri