13.8 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Din grijă pentru seniorii României: Prima ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă are loc în luna noiembrie, în București

Fiecare vârstnic merită grijă, respect, iubire și recunoaștere pentru experiența, înțelepciunea acumulată și contribuția adusă societății. De aceea, prin multiple proiecte inovatoare, evenimente și colaborări extinse, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă se dedică constant îmbunătățirii calității vieții seniorilor din România

În perioada 15 – 16 noiembrie 2023, va avea loc prima ediție a Congresului Național de Îmbătrânire Activă 2023, un eveniment de anvergură, organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, sub președinția Alexandrei Dobre.

Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă se angajează ferm să ofere o grijă deosebită și susținere semnificativă pentru comunitatea seniorilor din România

Cu o abordare dedicată și inovatoare, Asociația se implică activ în furnizarea de programe, resurse și asistență, având în vedere nevoile complexe ale persoanelor în vârstă.

Eforturile Institutului sunt concentrate în direcția facilitării accesului la servicii de sănătate, încurajării unui stil de viață activ și oferirii de suport în diverse aspecte ale vieții cotidiene pentru a asigura o îmbătrânire sănătoasă și demnă pentru toți seniorii din țară.

În cadrul celor 9 panel-uri vor participa numeroși speakeri din multe domenii de activitate.

Evenimentul va avea loc miercuri, 15 noiembrie 2023, ora 10:00, la Palatul Parlamentului, Sala ”Nicolae Bălcescu”

La Conferința de presă vor participa:

  • Victoria Stoiciu, Consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru
  • Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial (tbc – to be confirmed)
  • Simona Bucura Oprescu, Ministru, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale
  • Bogdan Ivan, Ministru, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
  • Alexandru Rafila, Ministru, Ministerul Sănătății (tbc – to be confirmed)
  • Rareș Hopincă, Prefectul Municipiului București
  • Adrian Tutuianu, Secretar General Adjunct, Secretariatul General al Guvernului
  • Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru, Președinte, Fundația Ana Aslan International
  • Cristian Bușoi, Europarlamentar
  • Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă
  • Doamna Victoria Stoiciu, Consilier de Stat în cadrul Cancelariei Prim – Ministrului  României va transmite mesajul Premierului Marcel Ciolacu.

Congresul Național de Îmbătrânire Activă 2023: Perspective interdisciplinare și soluții inovatoare pentru un viitor sustenabil în îngrijirea seniorilor din România

La Congresul Național de Îmbătrânire Activă 2023 vor participa reprezentanți ai Autorităților Locale și Centrale, ai Societății Civile și ai companiilor private cu activitate în domeniu, experți, medici, cercetători științifici, cadre didactice, doctoranzi, psihologi, profesioniști din domeniul îngrijirii vârstnicilor care vor susține prezentări în cadrul celor 9 panel-uri interactive cu următoarele teme: ”Digitalizarea. Între adaptare și transformare”, ”Reconversie profesională – între trend și necesitate. Accesul la cultură şi educaţie”, ”Combaterea discriminării, abuzurilor și violenței asupra persoanelor vârstnice”, ”Rolul Administrației publice in crearea de ecosisteme urbane smart pentru seniori”, ”Accesul la sănătate”, ”Abordări inovative în îngrijirea pe termen lung”, ”Starea de Bine și Psihologia Îmbătrânirii”, ”Politici, Surse de finanțare și Advocacy” și ”Gestionarea Financiară pe termen Lung pentru Persoanele Vârstnice”.

Vor fi prezenți peste 400 de participanți

Peste 400 de participanți vor fi prezenți pe durata evenimentului care va fi dedicat discuției și promovării ideilor, practicilor și politicii care susțin îmbătrânirea activă și sănătoasă.

Congresul va cuprinde prezentări referitoare la îngrijirea sănătății, modul de viață, implicarea în viața socială și provocările asociate procesului de îmbătrânire, oferind perspective atât asupra problemelor cât și asupra oportunităților legate de îmbătrânirea populației într-un mod comprehensiv și colaborativ.

”Acest eveniment nu reunește doar experți și cercetători în domeniul îmbătrânirii, ci împlinește dorința noastră comună de a promova senectutea cu încredere și cu un spirit activ”

”Într-o lume în continuă schimbare, Congresul Național de Îmbătrânire Activă este o oportunitate de abordare multidisciplinară a conceptului de îmbătrânire, în care să percepem asta nu ca pe o inevitabilitate, ci ca pe o călătorie plină de învățare și dezvoltare personală. În cele două zile pline de informații și interacțiuni importante, putem afla cum să îmbătrânim activ si sănătos, ce politici publice se realizează în acest sens, ce spun experții despre longevitate și care sunt pilonii conceptului de îmbătrânire activă. Acest eveniment nu reunește doar experți și cercetători în domeniul îmbătrânirii, ci împlinește dorința noastră comună de a promova senectutea cu încredere și cu un spirit activ”, a subliniat Alexandra Dobre.

Președintele Asociației Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă: ”Congresul Național de Îmbătrânire Activă este o oportunitate de abordare multidisciplinară a conceptului de îmbătrânire, în care să percepem asta nu ca pe o inevitabilitate, ci ca pe o călătorie plină de învățare și dezvoltare personală

”Este o invitație la a înțelege că vârsta nu este o limită, un număr, ci un motiv în plus de a explora, învăța și trăi în profunzime. Într-o lume în care îmbătrânirea este adesea percepută în societate ca un declin, ca un regres, ca un îndemn la izolare și singurătate, Congresul Național de Îmbătrânire Activă va aduce în prim-plan ideea că, înaintarea în vârstă poate genera contribuții semnificative la dezvoltarea societății. Suntem mândri să facilităm această schimbare de paradigmă și vă invităm să fiți cu toții parte din această evoluție pozitivă” – Alexandra Dobre,  Președinte, Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Organizatorii își doresc să tragă și un semnal de alarmă cu privire la fenomenul alarmant al îmbătrânirii populației din România și totodată își propun elaborarea a trei inițiative naționale:

1. Înființarea Agenției Naționale pentru Vârstnici;

2. Programul Național de Digitalizare pentru Seniori;

3. Decretarea zilei de 1 octombrie- Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, zi liberă.

Alexandra Dobre, Președintele Asociației Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă: ”Trebuie să fim mai mulți cei care ne implicăm în promovarea politicilor sociale și îmbunătățirea legislației care sa susțină persoanele de vârsta a treia”

Schimbarea percepției societății asupra îmbătrânirii și încurajarea unei abordări pozitive a acestui subiect implică mari eforturi la nivel individual, comunitar și social. Putem contribui la această schimbare prin crearea de oportunități pentru interacțiunea dintre generații, cum ar fi proiecte educaționale în care seniorii împărtășesc cunoștințele lor cu cei tineri. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că serviciile de îngrijire pentru persoanele în vârstă sunt de calitate și totodată accesibile lor, fapt care ar putea ajuta la menținerea independenței și a calității vieții. Trebuie să fim mai mulți cei care ne implicăm în promovarea politicilor sociale și îmbunătățirea legislației care sa susțină persoanele de vârsta a treia, asigurându-ne că există și resurse adecvate”, a mai punctat Alexandra Dobre,  Președintele Asociației Institutului Român pentru Îmbătrânire Activă.

spot_img
Latest news
știri