17.8 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Prima școală verde din România e  în București

„Cele mai frumoase case din Muscel au dispărut sub BCA și tablă ondulată”

Omenirea caută soluții pentru identificarea materialelor sustenabile care să conserve resursele naturale ale pământului și să stopeze poluarea care se răspândește în ritm amețitor. In Romania, casa tradițional-românească a fost adusă în prezent cu respectarea tuturor exigențelor energetice și de calitate ale locului, care nu poluează și nu produc emisii de carbon.

Cea mai frumoasă casă a zonei a devenit macheta școlii

Sursa foto Arhiva personala

O mână de oameni a creat la Bunești-Argeș primul concept de casă-verde, inspirat din tehnica de construcție a vechilor așezăminte românești. Înainte să se apuce de lucru, spune pentru stireaverde.ro, Arh. Ana Maria Goilav, unul dintre cei doi inițiatori ai proiectului, s-a încercat reproducerea prin desen a tuturor caselor frumoase cu specific muscelean ale zonei, care dispăreau sub ochii lor. În doi ani, spune aceasta, au transformat în machetă cea mai frumoasă casă din Satul Zărnești de Argeș.

“Faptul că cele mai frumoase case din Muscel au dispărut sub cărămizi din BCA și tablă cutată n-a fost un semnal pentru nimeni că acestea ar avea valoare. N-am reușit să convingem să cultive specificul locului”, ne povestește Ana Maria Goilav.

Sursa foto Facebook

 Școală de arhitectură transformată în locuință permanentă, sustenabilă

Concepută că o școală practică de arhitectură pentru studenții arhitecți, constructori sau de științe umaniste, Școala de la Bunești a devenit un adevărat mod de viață pentru creatorii și studenții ei. “Civilizația nu înseamnă neapărat oraș cu trafic blocat, poziția de șezut în față unui volan, mall, supermarket, site surfing, televizor, baie cu gresie și robinete sofisticate etc” spun autorii în cartea publicată despre acest proiect. Cărămizile din chirpici(pământ și paie), mersul desculț prin iarbă, pereții turnați din var și cânepă termoizolantă și protectoare împotriva poluării, pridvorul casei părintești, cuptorul străbunicilor noștri etc, toate acestea pot fi regăsite într-un singur loc. Casa de la Bunești este prima casă-campus, mai celebră peste hotare decât în România,care va fi locuită permanent după finalizare. Aceasta va avea mai multe compartimente, destinate atât oamenilor, cât și animalelor. Totul este realizat din materiale sustenabile care nu poluează.

Prima școală verde din România s-a înființat de câteva săptămâni

“Avem grijă de case și ele au grijă de noi”

Școala Bunești a “născut” Școala Arheia, unde sunt elevi cu vârste intre 3-12 ani. Aici învață noțiuni de scriere, citire, desen, arhitectură, matematică, etică, limbi străine și chiar balet și arte marțiale.

Copiii amenajeaza o alee in curte, cu frunzele aduse de pe strada

Multe dintre activitățile acestora se desfășoară în aer liber. Copiii locuiesc si învată  creativ în două case de patrimoniu din centrul istoric al Bucureștiului: un imobil neoromânesc semnat de Horia Creangă și o vilă modernistă a arhitectului Richard Bordenache. Considera că patrimoniul construit este el însuși o școală obligatorie pentru toate vârstele și că arhitectura istorică are rol formator.

Avem grijă de aceste case și ele au grijă de noi. Am țesut singuri o alee în curtea școlii din cărămidă recuperată din demolări. La atelierul Meșterino transformăm în hârtie manuală risipa uriașă din jurul nostru.”, a mai spus Ana Maria Goilav, pentru stireaverde.ro.

spot_img
Latest news
știri