1.7 C
București
duminică, 26 ianuarie, 2025

Liliacul cu potcoavă amenințat de cariera de calcar. Comuna lui Brâncuși riscă să fie afectată din cauza unei cariere de calcar

Lupta se duce acum în instanță

Toată omenirea duce o luptă colosală pentru protejarea biodiversității și a resurselor naturale, cu niște costuri imense. În timpul acesta, în Gorj, la Peștișani(mai cunoscută sub denumirea de „Comuna lui Brâncuși„) o întreagă comunitate riscă să fie afectată din cauza unei cariere de calcar care amenință să distrugă biodiversitatea, cât și habitatul unei specii protejate, liliacul mic cu potcoavă.

Liliacul mic cu potcoava, Sursa foto Wikipedia

Fundația Valea Bistriței a inițiat o serie de acțiuni pentru stoparea acestor acțiuni, însă nu se bucură și de ajutorul primarului localității, Cosmin Pigui. Reprezentanții ONG-ului, în urma unei discuții cu edilul, au aflat că acesta nu este foarte interesat nici de protejarea ariilor, speciilor și nici de promovarea turismului în zonă.

În urma unui efort susținut, dintre societatea civilă și activiștii de mediu, s-a reușit anularea în instanță a acordului de mediu eliberat de APM Gorj.  Zona este una protejată și tot aici se află niște peșteri în care și-a găsit adăpost liliacul cu potcoavă; o specie protejată prin lege. 

„Comuna lui Brâncuși” riscă să fie afectată din cauza unei cariere de calcar

Sursa foto Fundatia Valea Bistritei

Marius Vlaicu, președintele Comisiei de Patrimoniu Speologic din cadrul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor și cercetător științific al Institutului Național de Speologie ,, Emil Racoviță“ al Academiei Române, a fost în zonă unde a constatat că peștera se află pe terenul unui întreprinzător privat, local. Cercetările au stabilit următoarele concluzii: peștera se află în perimetrul de licență al viitoarei cariere de calcar. Lungimea peșterii este de aproximativ 30 m, unde hibernează specia – Liliacul mic cu potcoavă – specie strict protejată, conform concluziilor raportului nr. 075 din 21.11.2022 întocmit de Asociația Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, cu sediul în Cluj Napoca. Mai mult, localnicii spun că această carieră le-ar afecta foarte mult calitatea vieții. De asemenea, distrugerile pe care le-ar provoca exploatarea de calcar ar fi foarte mari și ar fi nevoie de milioane de ani pentru refacerea zonei. 

spot_img
Latest news
știri