17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie, 2024

Comisia Europeană propune noi reguli stricte pentru protecția animalelor de companie și combaterea comerțului ilegal

Noile norme se aplică inclusiv pentru câinii și pisicile din unităţile de reproducţie, magazine sau adăposturi

Comisia Europeană propune noi norme pentru bunăstarea animalelor, care includ condiţii mai bune pentru transportul animalelor vii şi pentru câinii şi pisicile din unităţi de reproducţie, magazine de animale de companie, precum şi din adăposturi.

În cazul transportului de animale vii, durata călătoriilor va fi redusă, vor fi majorate limitele de spaţiu pentru fiecare animal în parte.

De asemenea, în condiţii de temperaturi extreme, vor fi luate măsuri suplimentare, anunță Reprezentanța Comisiei Europeane în România.

Comerţul cu câini şi pisici a crescut considerabil în ultimii ani, cu o valoare anuală de 1.3 miliarde EUR

În ceea ce privește cu câinii și pisicile provenite din crescătorii, magazine specializate și adăposturi, se vor stabili standarde minime pentru creștere, adăpostire și îngrijire.

Vor fi impuse cerințe stricte în privința trasabilității, iar pentru vânzările online se vor implementa controale automate.

O noutate importantă constă în faptul că orice persoană care achiziționează un câine sau o pisică va fi informată cu privire la importanța deținerii responsabile a animalului.

Aceasta reprezintă cea mai amplă reformă propusă de Comisia Europeană în acest domeniu în ultimii 20 de ani.

Aproximativ 44% dintre gospodăriile din UE au un animal de companie

Cu toate acestea, standardele de bunăstare a animalelor pentru creşterea profesională, deţinerea şi vânzarea câinilor şi pisicilor diferă foarte mult de la un stat membru la altul.

Există, de asemenea, numeroase dovezi privind practicile şi abuzurile care nu corespund standardelor, precizează CE.

În plus, comerţul ilegal cu câini şi pisici a crescut puternic, accelerat de creşterea pieţei online, care reprezintă în prezent 60 % din totalul vânzărilor de câini şi pisici în UE.

Un nou raport denunţă amploarea comerţului ilegal cu câini şi pisici, precum şi lacunele actuale care permit acest lucru.

spot_img
Latest news
știri