sursă foto: captură video Youtube

O companie britanică a inventat primul tractor din lume care se alimentează cu gunoi de grajd. Acesta, care este alimentat cu gaz metan lichid, este primul vehicul de acest fel și ar putea schimba total politica furnizării de energie în ferme, notează Daily Mail.

Tractorul de 270 CP funcționează cu combustibil realizat din gunoiul de grajd. Mai mult decât atât, britanicii spun că are performanțe asemănătoare cu cele ale modelelor standard cu motor diesel.

Acesta funcționează prin strângerea deșeurilor de la o turmă de 100 de vaci în unități de stocare a biometanului din cadrul fermei, precizează sursa menționată. 

Vehiculul a fost inventat de compania Bennamann din Cornwall și este rezultatul unui munci de cercetare de peste 10 ani. Acesta a fost supus unui test în timpul unei campanii pilot la o fermă din Cornwall, unde emisiile de dioxid de carbon au fost reduse de la 2.500 de tone la 500 de tone într-un an. 

Gunoiul de grajd, sursă de energie. Cum schimbă agricultura

Astfel, România ar putea urma exemplul Marii Britanii, dacă statul i-ar ajuta mai mult pe fermieri să utilizeze gunoiul de grajd. Pentru a produce combustibilul lichefiat, gazul metan este strâns și depozitat într-unul dintre sistemele de captare și stocare a biometanului din cadrul fermei Bennamann, acesta este mecanismul prin care este alimentat cu gunoi de grajd utilajul agricol.

Biometanul are un potențial uriaș. Dacă putem face ca industria noastră agricolă să devină independentă din punct de vedere energetic în fața costurilor tot mai mari ale factorilor de producție și a prețurilor volatile ale energiei, reducând în același timp emisiile, atunci putem oferi un impuls economic uriaș pentru comunitățile rurale, o mai mare securitate alimentară și ne putem îndrepta spre zero net”, a declarat , Mark Duddridge, finanțatorul studiului privind biometanul, pentru sursa citată. 

Până la acest moment, în România, doar în localitatea Seini(n.r. județul Maramureș), gunoiul de grajd se transformă în energie electrică. Este vorba despre un proiect în valoare trei milioane de euro, finanțat de Banca Mondială, accesat autoritățile din Seini. Acestea au investit într-o stație de bio-gaz și asigură, pentru moment, iluminatul stradal și consumul instituțiilor publice.

Citește și: România poate produce biogaz, dacă Guvernul va găsi metode clare de gestionare a deșeurilor. Din păcate, potențialul energetic a rămas doar pe hârtie