18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

O scurgere de apă radioactivă a fost descoperită la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi

Scurgerea a avut loc înainte ca apa să fie tratată

O scurgere de aproximativ 5.5 metri cubi de apă radioactivă a fost descoperită la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi, în nord-estul Japoniei, a declarat operatorul TEPCO, potrivit informațiilor furnizate de Digi24.

Cu toate acestea, operatorul a dat asigurări că nu a fost detectată nicio urmă de contaminare în afara instalaţiei.

Această scurgere de aproximativ 5.500 de litri de apă radioactivă de la centrala grav avariată în 2011 a avut loc înainte ca apa să fie tratată

Tratarea apei se realizează prin intermediul unui sistem, denumit ALPS. Acesta curăţă ape recuperate din instalaţie de cea mai mare parte a substanţelor radioactive pe care le conţin, declară pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Tepco.

În această apă se pot afla izotopi radioactivi – cesiu 137 sau stronţiu 90. Grupul vrea să retragă solul contaminat de scurgere.

Centrala Nucleară Fukushima Daiichi a fost devastată de un tsunami, în urma unui cutremur, în 2011, în nord-estul Japoniei

După acceptul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), Japonia a început vara trecută, să deverseze în mod treptat în Oceanul Pacific peste 1.3 milioane de metri cubi de apă din centrală, în urma tratării acesteia cu sistemul ALPS.

În luna noiembrie a anului trecut, Japonia a ajuns la cea de-a treia fază a operaţiunii de deversare în ocean a apelor tratate la Fukushima. Operațiunea a durat aproximativ 17 zile.

spot_img
Latest news
știri