6.1 C
București
luni, 27 ianuarie, 2025

O nouă idee pentru a absorbi CO2 din aer și a îl depozita pe fundul oceanelor, promițătoare

CO2 ar putea fi captat din atmosferă și depozitat în mare, arată un nou studiu publicat în Science Advances. Eficiența în captarea CO2 din atmosferă a noii tehnologii este triplă, comparativ cu metodele actuale. Aceasta implică transformarea gazului în bicarbonat de sodiu, care este, apoi, depozitat în apă de mare. Metoda, sigură și ieftină, ar putea accelera implementarea tehnologiei de îndepărtare a carbonului, spun experții. 

Captarea carbonului , importantă în lupta împotriva schimbărilor climatice

Întreaga lume se străduiește, de decenii, să reducă emisiile de dioxid de carbon. Mai multe companii au încercat, însă, o altă abordare în lupta pentru slavarea mediului. Acestea  s-au concentrat, mai degrabă, pe dezvoltarea tehnologiei de eliminare a CO2 din atmosferă. 

Compania elvețiană Climeworks este una dintre cele mai cunoscute, conform euronews. În ultimii zece ani, angajații ei au dezvoltat niște utilaje puțin altfel. Acestea aspiră aerul din atmosferă, apoi filtrează și captează moleculele de dioxid de carbon. Climeworks sunt și proprietarii celei mai mari fabrici de captare directă a aerului din lume, aflată în Islanda. CO2 captat acolo este injectat adânc în subteran, unde este transformat în piatră. Recent, compania a început să vândă și un serviciu certificat de îndepărtare a carbonului către corporații mari, cum ar fi Microsoft, Spotify și Stripe.

CO2 ar putea fi captat din atmosferă și depozitat în mare – dar care ar fi costul acestei operațiuni?

Costul este, însă, o mare problemă în calea extinderii metodelor actuale de captare directă a aerului. CO2 este prezent relativ diluat în atmosferă – aproximativ 400 de părți per milion (ppm) în aer. Asta implică necesitatea unor utilaje mari pentru a absorbi, dar și descărca CO2. Astfel de utilaje necesită cantități mari de energie.

Acestea ar putea fi reduse drastic, însă, dacă CO2 ar putea fi captat din atmosferă și depozitat în mare la scară largă. Aici intervin îmbunătățirile aduse de noul studiu, spun oamenii de știință implicați. Noua abordare promite costuri mai mici, pentru o eficiență mult mai mare. O tehnologie deja existentă pentru a filtra apa stă la baza noului avans științific.

Cercetătorii au„ajustat” materiale deja aflate la dispoziție pe scară largă – rășini și alte substanțe chimice –  pentru a elimina CO2 din aer. Noul material hibrid absorbant este capabil să absoarbă de trei ori mai mult CO2 decât substanțele existente, arată testele întreprinse. Cercetătorii spun că nu sunt conștienți de existența vreunui material absorbant care să aibă o capacitate de absorbție asemănătoare. „Această abilitate simplă de a capta CO2 într-o cantitate mare, într-un volum mic de material, este un aspect unic al muncii noastre”, spune autorul principal, profesorul Arup SenGupta de la Universitatea Lehigh din SUA.

CO2 ar putea fi captat din atmosferă și depozitat în mare la scară largă. Foto: Cristian Palmer, Unsplash

Noua tehnologie, bine primită de alți cercetători din domeniu

„Sunt bucuros să văd această lucrare în literatura publicată, este foarte interesantă și are o șansă bună de a transforma eforturile de captare a CO2”, spune Prof. Catherine Peters de la Universitatea Princeton, expert în inginerie geologică, care nu a fost implicată în proiectul de cercetare. „Partea foarte inteligentă a acestei metode este că punctul de plecare a fost o tehnologie concepută anterior pentru a fi folosită în cazul apei. Acest avans aplică această tehnologie în faza gazoasă – o idee nouă. Performanța ridicată demonstrată în captarea CO2 este promițătoare,” a adăugat aceasta.

Una dintre marile provocări în captarea CO2 este ce se poate face cu gazul captat. O abordare utilizată pe scară largă este depozitarea lui sub pământ sau în mare, în foste puțuri de petrol. Aici intervine o altă noutate adusă de același studiu. Cercetătorii au combinat CO2 captat cu substanțe chimice care îl transformă în bicarbonat de sodiu. Astfel, el poate fi depozitat, ușor și în siguranță, în apa de mare.

Dr SenGupta spune că acum vrea să înființeze o companie prin care să dezvolte tehnologia, în continuare. El consideră că eliminarea CO2 în acest fel nu numai că va fi esențială pentru limitarea creșterii temperaturilor globale, ci ar putea fi, de asemenea, de ajutor pentru țările în curs de dezvoltare. „Trebuie să o ducem în locuri precum Bangladesh, Barbados sau Maldive, au și ele un rol de jucat, nu pot fi doar spectatori care să continue să sufere”, spune acesta.

Copacii captează dioxidul în mod natural. Aceștia nu fac față cantităților enorme eliberate în atmosferă. Defrișările masive fac situația în are se află planeta și mai dificilă. Foto: Arnaud Mesureur.

Soluția pentru viitor: o îmbinare între eforturile de reducere a carbonului, și captarea acestuia?

Unii oameni de știință sunt reticenți în a pune prea mult accent pe tehnologiile noi și emergente, cum ar fi captarea directă a aerului. Aceștia se tem că a face asta ar putea duce la o scădere a interesului pentru reducerea carbonului, din partea guvernelor, dar și și a omului de rând. 

Totuși, mulți alții privesc cu îngrijorare ultimele cifre privind emisiile de carbon. Creșterea acestora amenință pragurile de temperatură ale acordului climatic de la Paris. Reducerile masive de carbon rămân foarte importante, spun ei. Desfășurarea rapidă a captării directe a aerului are un potențial egal în evitarea schimbărilor climatice, totuși. „A devenit și mai important, acum că suntem cu siguranță într-un regim de depășire, în care trebuie să luăm carbon înapoi din mediu”, a spus profesorul Klaus Lackner, un pionier în domeniul eliminării CO2. „DAC va trebui să devină mai ieftin, pentru a aduce o contribuție utilă. Sunt optimist că poate face acest lucru”.

Profesorul SenGupta împărtășește acest optimism. El consideră că această nouă abordare poate elimina CO2 pentru un cost de mai puțin de 100 de dolari pe tonă.

spot_img
Latest news
știri