22.9 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

FOTO/VIDEO. Peste 70 de containere încărcate cu deșeuri au fost descoperite în Portul Constanța Sud Agigea

Două societăți comerciale din Prahova și București care efectuau activități de import ilegal de deșeuri în țara noastră au fost identificate în urma unor activități informative desfășurate de Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Mărfurile ar fi fost declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind resturi plastice, produse de uz casnic uzate, însă în realitate s-au dovedit a fi deșeuri inutilizabile, conform unui comunicat de presă emis de Poliția de Frontieră.

Astfel, în ziua de miercuri, 7 aprilie 2021, agenți din cadrul Poliției de Frontieră și Garda de Coastă Constanța, alături de comisari din partea Gărzii de Mediu Constanța și Biroului Vamal de Frontieră Constanța, coordonați de un procuror de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au efectuat un control fizic a cinci containere descărcate de pe o navă, pavilion Liberia, aflată în Portul Constanța Sud Agigea.

Containerele încărcate din Germania, cu mărfuri provenite de la o societate din Belgia, conțineau deșeuri lemnoase, deșeuri metalice, dar și deșeuri periculoase, precum acumulatori sau scule electrice uzate, cu toate că în documentele de însoțire a mărfii figura că ar conține produse din material plastic.

deșeuri, Constanța,
Imagine via Poliția de Frontieră Română

Contactat de Știrea Verde, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, comisarul-șef de poliție Petrișor Irimia, întrebat dacă se întâmplă frecvent să fie descoperite astfel de transporturi ilegale de deșeuri în porturile de la malul Mării Negre, a declarat:

„În anul 2021 este al doilea caz de transport ilegal de deșeuri descoperit de lucrătorii Poliției de Frontieră. Referitor la anul 2020, au fost identificate alte șapte importuri de deșeuri”.

Tot în ziua de miercuri, 7 aprilie 2021, agenți din cadrul Poliției de Frontieră, în colaborare cu Garda Națională de Mediu, Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au efectuat un control fizic asupra unui container descărcat de pe o navă, pavilion Liberia, încărcat din Canada.

În urma verificărilor efectuate de autorități s-a constatat că și în acest caz au fost utilizate și prezentate la autoritatea vamală documente false în care se figura că respectivul container ar fi fost încărcat cu articole de uz gospodăresc uzate. În realitate, containerul sosit din Canada conținea deșeuri inutilizabile de natură diversă.

În ambele cazuri s-a luat măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României de către comisari din partea Gărzii de Mediu Constanța, conform informațiilor publicate de Garda de Coastă. Poliția de Frontieră continuă cercetările sub coordonarea unui procuror de caz din partea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire de acte nereale, dar și de import ilegal de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu.

Sursa citată menționează că întreaga cantitate de deșeuri urmează să fie returnată la expeditor. Cercetările efectuate în Portul Constanța Sud Agigea au dus la descoperirea a altor 50 de containere încărcate cu deșeuri transportate ilegal în țara noastră, iar în ziua următoare alte 15 containere au fost depistate de autorități după ce au fost descărcate de pe navele sosite în portul din Marea Neagră.

Imagine de thumbnail via Poliția de Frontieră Română

Latest news
știri