16.5 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Brașov: Frații ”PETrică” vor fi înlocuiți cu automate de reciclare de tip ”SGR”

Orașul face istorie în ceea ce privește reciclarea ambalajelor cu garanție

Orașul Brașov rămâne unul dintre cele mai dinamice orașe în implementarea soluțiilor de colectare a ambalajelor de către populație.

După introducerea în 2021 a sistemului PETrică, dedicat reciclării ambalajelor precum PET-uri, sticle și doze de aluminiu, și cu implementarea actuală a colectării deșeurilor prin ecoinsule și Centrele de Aport Voluntar, autoritățile municipale fac un pas important prin inițierea procedurilor pentru achiziționarea unor sisteme tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil).

Acestea sunt menite să faciliteze colectarea ambalajelor cu garanție din partea populației.

Primarul Brașovului: ”Orașul a făcut istorie în ceea ce privește colectarea ambalajelor prin sistemele PETrică, ajungând la peste 8 milioane de ambalaje colectate”

Acum este momentul să trecem la un alt nivel și să ne implicăm în sprijinirea cetățenilor cu sisteme de colectare a ambalajelor cu garanție. Acum pregătim documentația pentru a lansa procedura de achiziție pentru 3 aparate tip RVM, pe care să le amplasăm în zone circulate, astfel încât să venim în sprijinul brașovenilor care plătesc garanție pentru ambalaje, dar și al micilor comercianți, care nu dispun de astfel de sisteme de colectare”, a precizat primarul Allen Coliban, potrivit BizBrașov.

Orașul Brașov se situează pe primele locuri în ceea ce privește rata de colectare a ambalajelor cu garanție

Utilizarea sistemelor de colectare PETrică și-au dovedit eficiența nu doar prin numărul de ambalaje colectate, ci și prin schimbarea modului în care cetățenii se raportează la acest tip de colectare, iar cel mai bun exemplu este modul în care au reacționat la introducerea Sistemului de Garanție – Returnare, Brașovul fiind pe primele locuri la rata de colectare a ambalajelor cu garanție. De exemplu, am depășit, într-o lună, Cluj-Napoca, cu peste 200.000 de ambalaje returnate prin SGR, în condițiile în care populația Brașovului este mai mică decât cea a Clujului”, a adăugat edilul orașului.

În prezent, administrația locală se află în faza finală de elaborare a documentației pentru achiziționarea a trei sisteme automate destinate colectării deșeurilor de ambalaj, pentru categoriile următoare: plastic (PET) cu volum între 0.1 și 3 litri, doze de aluminiu cu volum între 0.1 și 1 litru, și sticle cu volum între 0.1 și 1.5 litri.

În conformitate cu cerințele legale, pentru a susține comercianții cu o suprafață de vânzare sub 200 de metri pătrați, primăria îi încurajează să se organizeze în forme de asociere, astfel încât să poată beneficia de serviciile oferite de RVM-urile instalate de administrația locală.

spot_img
Latest news
știri