21.7 C
București
marți, 8 octombrie, 2024

Cum arată ”Cizmele Verzi”- cadavrul care a devenit reper pentru alpiniștii de pe Everest (Video)

În momentul de față, există mai mult de 200 de cadavre pe Muntele Everest. Din cauza faptului că este foarte dificil și aproape imposibil de a fi recuperate, cadavrele sunt lăsate pe munte.

Deși sunt povești fascinante, despre pericol, aventură și depășirea limitelor, aceste povești devin pagini de istorie și chiar reperele altor adventurieri.

Cadavrele sunt, de obicei, lăsate pe munte din cauza dificultății de a le scoate de pe munte, un fapt pe care experții îl descriu ca fiind aproape imposibil.

Un exemplu este și cel al cazului lui George Mallory, care a încercat să ajungă la summitul din 1924 și Shriya Shah-Klorfine, care a fost găsit la 984 de metri sub vârf, arată publicația History-hub.

Alpinistul cu cizme verzi – punctul de reper pe Everest

Green Boots sau ”Cizmele Verzi” este numele dat corpului neidentificat al unui alpinist care a devenit punct de reper pe ruta principală de creastă a nord-estului muntelui Everest.

Corpul nu a fost identificat oficial, dar se crede că este Tsewang Paljor, un alpinist indian care a murit pe Everest în 1996.

Termenul ”Cizme Verzi” provine de la echipamentul pe care alpinistul îl purta, respectiv cizmele verzi de alpinism Koflach din picioare.

Toate expedițiile din partea de nord întâlnesc corpul ghemuit în peștera alcovă de calcar la 8.500 m (27.900 ft). În 2006, David Sharp făcea o urcare solo pe Muntele Everest când a murit în ceea ce este cunoscut sub numele de „Peștera Cizmelor Verzi”, precizează Wikipedia.

Alpinistul avea doar 28 de ani în momentul în care și-a pierdut viața

Tsewang Paljor a crescut în Sakti, un sat situat la poalele Himalaya, și a fost membru al poliției de frontieră indi-tibetane.

În mai 1996, Paljor, alături de o echipă de alți trei alpiniști, a fost selectat pentru a escala muntele Everest.

Se crede că Paljor și alți doi membri ai echipei au ajuns, într-adevăr, la vârful muntelui Everest, dar s-au confruntat cu un viscol puternic, în timpul coborârii.

Cei trei membri ai echipei nu au mai fost văzuți până când un alt grup de alpiniști s-a hotărât să găsească un adăpost în peștera de calcar de-a lungul traseului de creastă nord-est. Aceștia au descoperit că bocancii verzi s-au îndoit, probabil într-o încercare de a se proteja de furtună.

Harbhajan Singh a fost singurul supraviețuitor al echipei de alpinisti din India, deoarece a decis să rămână la tabără și nu a reușit niciodată să ajungă la vârful muntelui Everest, din cauza a ceea ce el a descris ca fiind ”condiții meteorologice groaznice”.

Paljor avea 28 de ani în momentul morții.

Corpul înghețat se află și astăzi pe muntele Everest

Adevărata identitate a cizmelor verzi este, însă, încă un subiect de dezbateri. Unii susțin că respectivul corp ar aparține unui alt alpinist indian. Cu toate acestea, corpul cu încălțări verzi rămâne un marcator de traseu și a unui perimetru numit ”zona de moarte”.

Corpul înghețat se află și în prezent pe muntele Everest, iar data de 10 mai marchează o zi tristă în istoria iubitorilor de alpinism: este data la care, din cauza unor furtuni deosebit de puternice, opt alpiniști și-au pierdut viața, încercând să-și împlinească un vis și să ajungă în vârf.

spot_img
Latest news
știri