O alternativă la materialele plastice, care a reușit să revoluționeze lumea: ”sticla” din plastic degradabil este obținută din cânepă, iar, dacă ne gândim la esteticul pur, aspectul acesteia nu este diferit de un PET obișnuit.
Cu toate acestea, are avantajul de a se degrada în doar câteva luni, spre deosebire de recipientele în care sunt ambalate sucurile și răcoritoarele, numite sticle PET. Numele vine de la termenul PoliEtilenă Tereftalat, un material pe care microorganismele nu îl pot dezintegra.
Este nevoie de sute de ani pentru degradarea unui simplu recipient din plastic
”Un PET durează în medie 450 de ani pentru a se descompune”, arată colectaredeseuri.ro.
Trebuie să conștientizăm că plasticul este printre cele mai poluante materiale și durează mai mult să se degradeze. Îl folosim în viața noastră de zi cu zi, iar cele mai frecvent utilizate sunt sticlele PET și pungile.
Dacă ajungem la capitolul pungilor de plastic, trebui să știm că este nevoie de 150 de ani până ca acestea să se poată degrada, motiv pentru care utilizarea celor de pânză, hârtie sau pungi reciclate este, în prezent, încurajată.
Polipropilena este materialul principal din care sunt fabricate și au nevoie de între 100 și 300 de ani pentru a se dezintegra în mod natural.
”Sticla de plastic obținută din cânepă dispare complet în 80 zile! Plasticul din cânepă este biodegradabil, non-toxic, mai puternic și mai ușor decât plasticul pe bază de petrol! Nefiind făcut din combustibil fosil, acest tip de plastic nu produce dioxid de carbon atunci când se descompune!”, menționează cei de la BioNews.
Plasticul obținut din cânepă: curat, ecologic și biodegradabil
Cânepa reprezintă, pentru mulți, o plantă controversată. Totuși, această plantă este o alternativă curată, ecologică, durabilă și regenerabilă. De asemenea, planta are apanajul de a reuși să înlocuiască materialele în producția de bunuri în multe domenii, precum construcții, automobile, modă, design, sport și multe altele.
Cum putem rezolva criza climatică: materialele bioplastice, inclusiv cânepa, oferă avantaje semnificative pentru mediu. Deoarece nu sunt obținute din combustibili fosili, nu produc dioxid de carbon atunci când se descompun. În plus, majoritatea sunt biodegradabile.
Se fac cercetări zilnic. Se caută soluții în fiecare moment, dar și poluarea se intensifică în fiecare moment. Cu toate acestea, bioplasticul reprezintă soluția pe care studiile actuale ne-o poate oferi: putem salva mediul, fără a renunța la confortul cu care ne-am obișnuit.