11.6 C
București
marți, 14 mai, 2024

Programul Casa Verde Fotovoltaice va fi simplificat 

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului și președintele Administrației Fondului pentru Mediu

Astăzi, 9 mai, Ministrul Mediului a organizat o conferință de presă în care a venit cu detalii despre programul Casa Verde Fotovoltaice.

În cadrul conferinței a fost prezent și președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Adrian Neculaescu.

Programul oferă beneficiarilor o finanțare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, cu limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW.

Calendarul înscrieririlor în programul Casa Verde Fotovoltaice este:

  • 2 – 12 mai 2023, ora 23:59, sesiunea de înscriere pentru validarea instalatorilor;
  • 19 mai 2023, ora 10:00 –  26 iunie 2023, ora 23:59, înscriere persoane fizice prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție pe site-ul www.afm.ro;
  • 27 iunie 2023, ora 10:00 – 29 iunie 2023, ora 23:59, înscriere unități de cult;

Ministrul Mediului: ”Cetăţenii vor avea posibilitatea să aleagă dintre mai multe companii, mai multe oferte. Interesul nostru este să punem la dispoziţia cetăţenilor cât mai multe opţiuni posibile şi să aleagă cea mai bună variantă din punct de vedere financiar şi tehnic”

Cetăţenii au un program care înseamnă foarte puţine documente, digitalizat complet. Totul se încarcă online într-o platformă administrată de Administraţia Fondului pentru Mediu. Această simplificare şi digitalizare reduce birocraţia, fără doar şi poate. Ne aflăm, deja, în perioada de implementare a programului, pentru că pe 2 mai a început înscrierea companiilor care vor instala panourile fotovoltaice. Acele companii care în prealabil trebuie să obţină certificatele de la ANRE. În momentul de faţă sunt peste 250 de companii înscrise în program şi mai sunt câteva sute care aşteaptă de la ANRE emiterea documentelor. Interesul din partea companiilor este unul uriaş, iar acest lucru este un lucru bun, pozitiv, pentru că cetăţenii vor avea posibilitatea să aleagă dintre mai multe companii, mai multe oferte, oferte care după aceea se transformă în contracte semnate cu beneficiarii”, a declarat ministrul Mediului, în cadrul conferinței.

Bugetul programului este de 2 miliarde de lei, repartizat astfel:

1.75 miliarde de lei sunt alocați pentru asigurarea bugetului necesar relansării înscrierilor în Program în cursul anului 2023 a beneficiarilor persoane fizice;

250 de milioane de lei pentru asigurarea bugetului necesar lansării unei sesiuni de finanțare în anul 2023 pentru înscrierea parohiilor.

spot_img
Latest news
știri