4.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Parlamentul European a aprobat Strategia UE pentru biodiversitate: Readucerea naturii în viețile noastre

În cursul zilei de ieri, Parlamentul a adoptat rezoluția ”Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030: Readucerea naturii în viețile noastre” cu 515 voturi pentru, 90 și 86 de abțineri care abordează actuala criză a biodiversității din Europa și restul lumii.

Natura este amenințată, la nivel global și la un ritm fără precedent: milioane de specii sunt amenințate sau pe cale de dispariție (IPBES).

Astfel, deputații salută ambiția Strategiei UE pentru biodiversitate, pentru a se asigura că, până în 2050, ecosistemele lumii vor fi restaurate, rezistente și protejate adecvat. Pentru a sprijini această ambiție, ei solicită o lege a UE privind biodiversitatea similară cu legislația UE privind clima.

Uniunea Europeană nu și-a atins obiectivele de biodiversitate din 2020

Deputații au afirmat că noua strategie trebuie să abordeze, în mod adecvat, toți factorii principali ai schimbării:

  • poluarea;
  • schimbări ale utilizării solului și a mării;
  • exploatarea directă a organismelor;
  • schimbarea climei;

De asemenea, trebuie să fie mobilizați 20 de miliarde de euro pe an pentru acțiuni referitoare la biodiversitate în Europa.

Deputații solicită, de asemenea, un „acord de la Paris” pentru biodiversitate, la viitoarea conferință a ONU din octombrie 2021. Conferința va stabili prioritățile globale ale biodiversității până în 2030

Mai mult, Parlamentul European cere ca această să devină lege în toate țările UE, inclusiv în România.

Care vor fi schimbările:

  • 30% din habitatele terestre și marine în arii protejate;
  • 10% din suprafață țării strict protejată;
  • stoparea pesticidelor care omoară albinele;
  • creșterea suprafeței cu agricultură ecogică;
  • înverzirea orașelor.

Astăzi cerem o lege a Uniunii Europene privind biodiversitatea, similară cu Legea UE privind clima, care să stabilească cadrul de guvernanță până în 2050 pentru protejarea biodiversității, inclusiv obiective obligatorii pentru 2030. Sunt mulțumit că au aprobat principalele obiective ale propunerii Comisiei și au sprijinit crearea unui plan de restaurare a naturii al UE pentru a restabili cel puțin 30% din pământul și marea Uniunii. Există, de asemenea, un sprijin larg pentru o lege care să protejeze și să utilizeze solul în mod durabil, precum și un plan pentru a aborda în comun criza climatică și a biodiversității”, a declarat César Luena, membru al Parlamentului European.

Sursa foto

spot_img
Latest news
știri