Un grup de medici francezi atrage atenţia asupra expunerii îngrijorătoare a copiilor la un metal greu cancerigen, prezent în sol şi absorbit de plante prin îngrăşăminte fosfatice.
Cadmiul, o substanţă cu potenţial cancerigen pentru om, se regăseşte în mod natural în sol şi este utilizat în îngrăşămintele fosfatice, pătrunzând astfel în lanţul alimentar prin culturile agricole.
Pentru majoritatea oamenilor, alimentele reprezintă principala sursă de expunere la cadmiu, însă şi ţigările conţin acest metal toxic.
Medicii francezi avertizează că expunerea copiilor la cadmiu explodează, cu riscuri grave pentru sănătate
În prezent, asociaţia franceză a profesioniştilor din domeniul medical (URPS) afirmă că există o ”explozie a contaminării la copiii mici” din cauza dietei acestora, cu potenţiale consecinţe asupra sănătăţii pe măsură ce aceştia cresc.
Cadmiul a fost asociat cu cancerul pancreatic, pulmonar, de prostată şi renal, scrie Radio Eco Natura.
Mai mult, acesta este asociat şi cu boli de inimă, probleme de fertilitate, afectarea rinichilor, tulburări neurologice şi ale oaselor.
Între anii 2000 şi 2022, Italia a raportat cele mai multe alerte privind contaminarea cu cadmiu în Uniunea Europeană (UE), urmată de Spania, Germania, Franţa şi Polonia, potrivit unui studiu din 2023.
Studiul european descoperă niveluri ridicate de cadmiu în solurile din nordul şi estul UE, în ciuda restricţiilor impuse fertilizanţilor
Un alt studiu, din 2024, privind nivelurile de cadmiu din solurile UE a constatat concentraţii mai ridicate de cadmiu în stratul superficial al solului din Polonia, Irlanda, Finlanda şi Suedia.
UE a interzis îngrăşămintele fosfatice care conţin mai mult de 60 mg/kg de cadmiu, iar mai multe ţări au stabilit limite şi mai stricte.